top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Zlatno brdo pred kojim je zlatna budućnost


2022. godina počela je s nekoliko zanimljivih vinskih priča, među kojima svakako moram izdvojiti prezentaciju nove vinarije Zlatno brdo iz Baranje. U svom Vinskom klubu okupio nas je sommelier Tomo Jakopović, kako bi nam predstavio šest vrhunskih etiketa ove vinarije.


Vizija vinarije Zlatno brdo rođena je u glavi i srcu vlasnika Gorana Matijevića, koji je uspješnu karijeru u šumarskom sektoru odlučio zamijeniti - vjerujemo jednako uspješnom - karijerom vinara. Kada je tek kupio vinograde na položaju Bansko brdo u Zmajevcu, nije, kaže, bio svjestan činjenice da je u vlasništvo dobio jedan od najboljih položaja u tom kraju. Kada je za svoju desnu ruku izabrao enologa Samira Nađa, koji je zanat ispekao u poznatim baranjskim vinarijama Kolar i Kalazić, počela se stvarati vinska čarolija koju smo kušali u svih šest spomenutih vinskih etiketa.


Vinarija se prostire na oko 6ha, na kojima su vinogradi stari 15-17 godina - upravo u svom najvećem potencijalu. Opredjeljenjem za ekološku proizvodnju, već visoko postavljena letvica kvalitete, podignuta je još malo više. No, prirodnim metodama u korist idu klimatske osobine položaja, kojeg karakterizira velik broj sunčanih sati, malo kiše, te stalna provjetrenost, a koje pogoduju zdravlju i visokoj kvaliteti vinove loze. Prinosi se reduciraju, sukladno dizajnu (budućeg) vina, na od 700 do 1500 grama po trsu. Obzirom da je dobar dio posla odrađen u samom vinogradu, u podrumu se primjenjuje filozofija minimalne intervencije, uz česta odležavanja na finom talogu i povremene (vrlo uspješne) eksperimente s divljim kvascima. Ukupna proizvodnja iznosi 40.000 butelja godišnje, a kako doznajemo od Gorana Matijevića, te se količine neće povećavati u budućnosti, jer se želi zadržati naglasak na kvaliteti. Politiku vinarije objašnjava riječima: "Rado ćemo saslušati sva mišljenja i sugestije, a onda ćemo nastaviti raditi ono što smo i do sad radili." Je li riječ o istinskom vizionarstvu ili naprosto tvrdoglavosti, pokazati će vrijeme, no neupitno je da su se u Zlatnom brdu čvrsto prihvatili posla te da znaju što rade i što žele postići u budućnosti.


Od bijelih etiketa kušali smo mladu Graševinu (2020), njenu stariju i nešto odležaniju sestru Graševinu Panonicu (2018), veliki Gold Cuvée, kupažu četiri sorte (rajnjski rizling, chardonnay, sivi pinot izborne berbe i traminac izborne berbe bobica) te izbornu berbu Sivog pinota (2020). Sva vina, iako različitih tijela, odlikuju iznimna pitkost, kremoznost i slast. Gold kupaža dodatno nas je oduševila zbog izbora teško pomirljivih sorti koje pokazuju majstorstvo enologa u svom konačnom ishodu.


Od crnih vina imali smo priliku kušati Cabernet sauvignon (2017) koji nas je iznenadio pitkošću i lijepo zaobljenim taninima, a koji svoju tajnu krije u lagano prezrelom i blago dehidriranom grožđu, te Cabernet sauvignon kasne berbe (2015) za koje možemo reći da je ozbiljno i raskošno predikatno vino. Većina kušanih vina, a naročito Gold cuvée i Cabernet sauvignon 2017 imaju potencijal za čuvanje i bit će zanimljivo promatrati što će im sve godine u boci lijepoga donijeti.


Iako ga nismo još imali prilike kušati, iz vinarije Zlatno brdo uskoro izlazi i nova etiketa - prvi baranjski syrah. Povod, možda, za još pokoji susret i još bolje upoznavanje sa (n)ovom vinarijom kojoj svakako predviđamo zlatnu budućnost!


---

Tekst: Irena Lučić, diWine portal

Foto: Marko Čolić

Comments


bottom of page