top of page
Writer's pictureIrena Lučić

WineOS donosi brojne radionice i eno-gastro kviz

Mjesec dana prije početka desetog izdanja sajma WineOS, organizatori su podijelili još detalja vezanih uz jubilarno izdanje najveće vinske manifestacije istoka Hrvatske. Publika željna znanja ponovno će imati prigodu popratiti vrhunske vinske radionice koje će voditi Ivo Kozarčanin i Tomo Jakopović.


Novinarsko – sommelierski dvojac, kreatori Vinskog kluba, medija koji se bavi izvješćivanjem i edukacijom čitatelja, ali i organizira događaje i ocjenjivanja, 2025. će tijekom WineOS-a održati ukupno šest masterclass radionica, tri u petak 10. siječnja te isto toliko drugog dana sajma, 11. siječnja. Posjetitelji će imati prigodu upoznati ponajbolja hercegovačka vina, perjanice dviju sjajnih hrvatskih vinarija Korta Katarine i Enjingija te uroniti u svijet regija Champagne, Tokaj i Mosel.


Prvi dan WineOS-a započet će putovanjem u Mosel, regiju poznatu po rizlingu. Radionica „Rizlinzi Mosela“ donosi kratki presjek sedam različitih stilova sorte i utjecaja tamošnjeg terroira. Program se nastavlja presjekom tri hercegovačke sorte,  žilavkom, blatinom i trnjakom, na radionici pod nazivom „Hercegovačke vinske kraljice i princ“. Prvi dan završava druženjem s legendarnim hrvatskim vinarom Ivanom Enjingijem. On će predstaviti svoje nagrađivano bijelo Venje iz najboljih berbi, ali uz posebno predstavljanje i kušanje svake od pet sorti vina koje su završile u toj nagrađivanoj kupaži.


Subota započinje putovanjem u Francusku, u regiju Champagne. Dom najpoznatijih i najcjenjenijih pjenušavih vina na svijetu bit će predstavljen kroz šampanjce šest najpoznatijih vinarija toga kraja. Nakon francuske na red dolazi Pelješac i Korta Katarina. Ta će se vinarija predstaviti kroz najbolje plavce iz svoje arhive. Drugi dan WineOS-a završava masterclass radionicom slavnih slatkih vina iz mađarske regije Tokaj. Osim što će imati prigodu kušati probrane tokajce, polaznici će naučiti i zašto su toliko posebni te kako se prave ta slavna vina.

Ulaznice će se moći nabaviti u pretprodaji po cijenama od 30 i 70 eura (ovisno o radionici), a više detalja zainteresirani mogu pronaći na službenoj stranici sajma WineOS. Broj mjesta je ograničen na 15 po radionici.


Osim nabrojanih masterclassova, udruga Graševina Croatica, partner udruge Dekanter u organizaciji sajma, objavila je program besplatnih „Wine & Dine“ radionica za posjetitelje sajma. Tijekom dva sajamska dana zainteresirani će moći posjetiti ukupno osam radionica sljubljivanja vina i hrane. Uz to, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), također suorganizator desetog WineOS-a, uključila se u program stručnih predavanja i radionica za publiku te će održati dva zanimljiva predavanja uz praktični dio.


Prvog dana WineOS-a by Graševina Croatica, zainteresirani će u sklopu „Wine & Dine“ programa moći provjeriti kako se vina Slavonije i Podunavlja sljubljuju sa sushijem, što najbolje ide uz šarana u rašljama, kako složiti neodoljivu platu suhomesnatih proizvoda i koja vina odabrati uz ukusne zalogaje, te kako odabrati pravu kombinaciju vina uz sir i med. HAPIH će istog dana održati stručnu radionicu o proizvodnji vrhunskih vina te nazočnima pojasniti kako se provodi senzorno ocjenjivanje.



U subotu 11. siječnja program će ponovno biti bogat zanimljiv i – iznimno ukusan. Dan započinje uz sljubljivanje vina Slavonije i Podunavlja s pršutom i kulenom, a nastavlja se traženjem najboljih kombinacija uz hamburgere, čvarke i, na kraju dana, uz slastice. I u subotu će HAPIH educirati posjetitelje, a tema će biti - pjenušci. Zainteresirani će imati prigodu kroz teoretski dio naučiti kako nastaju mjehurići u vinima te ujedno i kušati pjenušce proizvedene različitim tehnologijama.


Prve radionice u sklopu „Wine & Dine“ programa oba dana na rasporedu su od 15 sati. Drugi termin u danu je u 16 sati, a program sljubljivanja vina i hrane nastavlja se od 18 sati. Posljednja radionica oba dana na rasporedu je u 19 sati i 30 minuta. HAPIH-ova predavanja oba dana počinju u 17 sati.


Premda su sve radionice besplatne, zainteresirani se trebaju unaprijed registrirati. Stoga, želite li isprobati najbolje kombinacije hrane i vina, a ujedno i naučiti nešto novo, nužno je na vrijeme se prijaviti putem internetske stranice Graševine Croatice.


A evo i važne informacije za kvizoljupce! Naime, u subotu 11. siječnja 2025. ljubitelji znanja i natjecanja imat će prigodu odmjeriti snage u poznavanju eno-gastro tematike uz poseban kviz kojeg će kreirati i voditi popularni „lovac“ Dean Kotiga. U kvizu će moći sudjelovati ekipe od najviše četvero članova koji će se natjecati za prigodne nagrade, a ukupan broj sudionika ograničen je na 50 ljudi. Kviz počinje u 19 sati, a za njega nije potrebno plaćati kotizaciju. Svi će sudionici platiti kartu na ulazu te će, osim sudjelovanja na kvizu, uoči početka imati prigodu kušati sjajna vina, destilate i delicije koji će biti ponuđeni u izložbenom prostoru.

 

Volim doći u Osijek, ovdje je uvijek sjajna atmosfera. Dapače, posljednji put kad sam vodio kviz tijekom ovogodišnjeg HeadOnEast događaja po prvi sam put doživio da su se odazvali doslovno svi koji su se prijavili. To je jedinstven slučaj i zorno pokazuje koliko ovaj kraj voli ovakav format natjecanja. Stoga pozivam sve ljubitelje kvizova, ali i one koji će to tek postati, da nam se priključe na WineOs-u. Osim kviza tu će biti još pregršt divnih stvari na sajmu. Nakon nekoliko degustacija, siguran sam da će atmosfera tijekom natjecanja biti još bolja nego inače“, rekao je Kotiga u najavi kviza.


Jubilarno deseto izdanje sajma WineOS by Graševina Croatica održat će se 10. i 11. siječnja 2025. u prostoru Gospodarskog centra Osječko – baranjske županije. Sajam će oba dana za posjetitelje biti otvoren od 15 do 21 sat, a dnevna ulaznica moći će se kupit na ulazu na sajam po cijeni od 30 eura. Više informacija možete pronaći na službenoj stranici WineOS-a.


---

PR i foto: PR WineOS

コメント


bottom of page