![](https://static.wixstatic.com/media/d45133_8e223e04da4c4c4ebfdec6b35a0acc2c~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_652,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/d45133_8e223e04da4c4c4ebfdec6b35a0acc2c~mv2.jpg)
Weekend Food Festival ponovno će u travnju smjestiti Hrvatsku u središte svjetske gastronomske scene, potvrđeno je na konferenciji za medije održanoj u utorak 21.02. u Zagrebu. Od 14. do 16. travnja u Rovinju će se okupiti neka od najpoznatijih imena svjetske gastronomske i barske scene te brojni stručnjaci, izlagači i predavači.
![Boris Kovaček, direktor festivala i Hrvoje Petrić, direktor programa](https://static.wixstatic.com/media/d45133_1c4d8e10bc9d4337852ad0021cce07b8~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_1470,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/d45133_1c4d8e10bc9d4337852ad0021cce07b8~mv2.jpg)
“Najveći uspjeh je što smo se već prvu godinu uspjeli pozicionirati kao jedan od najvećih gourmet festivala u regiji i tako stati uz bok najvećih europskih festivala ako se uzme u obzir lista chefova koji su gostovali. Drugi uspjeh je što je Weekend Food Festival posjetilo oko 30 inozemnih novinara, gastro stručnjaka i food blogera koji su priču o Rovinju i Hrvatskoj, kao poželjnoj gourmet destinaciji, proširili diljem svijeta,” rekao je Boris Kovaček, direktor festivala.
![Chef Dabiz Munoz](https://static.wixstatic.com/media/d45133_630c85a67e5a452bb09e54dc32e38abe~mv2.png/v1/fill/w_534,h_800,al_c,q_90,enc_auto/d45133_630c85a67e5a452bb09e54dc32e38abe~mv2.png)
Baš zato što je prošlogodišnje izdanje bilo tako uspješno u Rovinj se vraća i Dabiz Munoz, chef koji je dvije godine zaredom osvojio titulu najboljeg chefa na svijetu. Njegovi restorani StreetXO, RavioXo i perjanica DiverXO, koji ima tri Michelinove zvjezdice i dalje nižu uspjehe, a ovaj ekstravagantni chef oduševljava svojim kulinarskim konceptima. Ove godine na pozornici Weekend Food Festivala, Dabiz će posjetiteljima uživo pokazati kako nastaju neka od njegovih kreativnih jela.
![Chefica Ana Roš](https://static.wixstatic.com/media/d45133_b61b5277bd6f4a99ab5b6c8b8ab532f2~mv2.jpg/v1/fill/w_853,h_1280,al_c,q_85,enc_auto/d45133_b61b5277bd6f4a99ab5b6c8b8ab532f2~mv2.jpg)
Omiljena slovenska chefica Ana Roš također se vraća u Rovinj, a prvi put dolazi i poznato lice Netflix serijala Chef’s Table: Pizza – Franco Pepe, najbolji piazziolo na svijetu. U programu će sudjelovati i poznati chefovski trojac Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañas iz španjolskog restorana Disfrutar, dok iz Italije stižu chefovi restorana Gucci Osteria da Massimo Bottura: Karime Lopez i Takahiko ‘Taka’ Kondo. Chef Richard Camarena (2 Michelinove zvjezdice), još jedno veliko ime kulinarske scene, stiže iz Valencije kao predvodnik lokalnog i održivog pristupa, što je i ovogodišnja nit vodilja festivala. Istim pristupom vodi se i poznati portugalski chef João Oliveira, koji od 2018. u svojoj domovini predvodi pokret "održivi Portugal.” Stižu i chef Simon Rogan (L’Enclume, 3 Michelinove zvjezdice), Eric Vildgaard (Jordnaer, 2 Michelinove zvjezdice), Vanja Puškar (New Balkan Cuisine, Beograd), mladi izraelski chef Yehi Zino i brojni drugi sudionici.
![Organizacijski time WFF: Boris Kovaček, Tomo Ricov, Nevena Rendeli, Hrvoje Petrić, Maroje Sabljić](https://static.wixstatic.com/media/d45133_ac47ea87cec84fdfb699c2e6b28b7643~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_654,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/d45133_ac47ea87cec84fdfb699c2e6b28b7643~mv2.jpg)
“Ove smo godine imali slatke brige dovesti najveća imena svjetske gastro scene s obzirom na to da se dobar glas o uspješnom prvom izdanju Weekend Food Festivala proširio i među chefovima i među svim ostalim važnim akterima gastro scene. Želja mi je bila dovesti one koji svakodnevno rade i postižu iznimne rezultate u pogledu održivih koncepata svojih restorana. Većina chefova koji dolaze imaju i zelenu Michelinovu zvjezdicu koja se daje upravo za restorane koji su preuzeli odgovornost u očuvanju resursa i biološke raznolikosti te suzbijanju bacanje hrane. Osim chefova pozvali smo i vodeće aktere barske scene, ali i sommeliere, hotelske i restoranske managere, najpoznatija imena iz svijeta maslinovih ulja i brojne druge.” - izjavio je Hrvoje Petrić, direktor programa.
![Chef David Skoko](https://static.wixstatic.com/media/d45133_2842bac3909146809d9e7a9ded383606~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_1225,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/d45133_2842bac3909146809d9e7a9ded383606~mv2.jpg)
I domaći chefovi, David Skoko, Deni Srdoč, Jeffrey J Vella, Hrvoje Kroflin i brojni drugi sudjelovat će u programu, ali i udružiti snage i znanje u pripremi gala večera, koje će uskoro biti puštene u prodaju. Velika je novost da će u svom drugom izdanju Weekend Food Festival proširiti vidike i na području proizvodnje i maloprodaje prehrambenih proizvoda, s programom koji će se doticati upravo FMCG & retail sektora. Ovime će se “oko istog” stola okupiti svi akteri prehrambene industrije, stvarajući savršenu platformu za povezivanje, umrežavanje i upoznavanje s trendovima, a sve uz odličnu hranu i zabavu.
“Kako se radi o međusobno povezanim sektorima, nadogradnja ovog već bogatog programa bila je samo pitanje vremena. Mi smo odmah na početku prepoznali vrijednost Weekend Food Festivala i kao medij koji prati područje proizvodnje i trgovine hrane, maksimalno ćemo se potruditi da taj dio programa bude bogat, edukativan, informativan i inspirativan. U sklopu programa planirane su i brojne panel - rasprave koje će okupiti ključne ljude industrije kako bi iz prve ruke imali priliku čuti njihova razmišljanja i perspektive proizvodnje i maloprodaje hrane u 2023. godini koja nedvojbeno obiluje izazovima.”, izjavio je Maroje Sabljić, direktor portala i magazina Ja Trgovac, programskog partnera festivala.
![](https://static.wixstatic.com/media/d45133_5e53fad57dc946728e53df8a5b1fc451~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/d45133_5e53fad57dc946728e53df8a5b1fc451~mv2.jpg)
Predstavit će se i domaći ugostitelji s raznovrsnom ponudom, a cijelu priču zaokružit će brojni izlagači vina iz različitih krajeva Hrvatske, proizvođači vrhunskih domaćih destilata, craft piva i alkoholnih pića. Na izložbenom dijelu festivala, koji će biti otvoren od petka ujutro do nedjelje popodne, predstavit će se i izlagači iz svijeta kave, maslinovog ulja, sireva i tartufa. Nakon predavanja i panela, diskutiranja i degustiranja, večeri će se nastaviti uz najbolji spoj glazbe i hrane.
I ove će godine priliku za mentoriranje i osvajanje vrijedne nagrade ponovno imati svi food startupovi kroz Food Tech natjecanje koje zajednički organiziraju Maistra, Infobip, Kaufland i agencija Pepermint. Prijave će započeti na Weekend Food Festivalu, a pobjednik će biti proglašen u rujnu na Weekend Media Festivalu.
![](https://static.wixstatic.com/media/d45133_504c1cc8e8274b62b06918a09cf433c2~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_652,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/d45133_504c1cc8e8274b62b06918a09cf433c2~mv2.jpg)
Weekend Food Festival jedinstvena je prilika za sve profesionalce, ugostitelje, vinare, enologe, maslinare, enogastro stručnjake, gastrofile i foodije za osobni i profesionalni razvoj, kao i za razmjenu ideja i otvaranje nekih novih vidika i poslovnih prilika. Ulaznice vas čekaju na weekendfoodfestival.com, a novosti o ovom najvećem gastronomskom događaju pratite na Facebooku i Instagramu.
---
PR & foto: PrimeTime komunikacije
Comments