top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vinski sajmovi vraćaju se na velika vrata


Nakon represivnih i koroničnih dvijedvadesete i dvijeidvadesetprve, koje su bile kobne za većinu vinskih događanja, vinski sajmovi vraćaju se na velika vrata. Ako je suditi po dva velika okupljanja – VAPT i Vinart Grand Tasting - kojima je godina započela, 2022. sluti na dobro.


19. veljače dva su vinska diva, Acrobat i Vinotrade ujedinili snage i u Opatiju doveli najveća imena svjetske vinske scene. Domaćini VAPT-a (što je skraćenica za Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting) bili su opatijski hoteli Kvarner (sajam) i Ambasador (radionice), u kojima smo imali priliku kušati aktualne vinske uratke nekih od najznačajnijih vinskih kuća svijeta kao što su Vega Sicilia, Louis Roederer Cristal, Roberto Voerzio Barolo, Marjan Simčič, Biondi Santi, Gaja, Sassicaia, Ornellaia, Billecart Salmon, Vietti, Bordeaux i Jerman. Sjajno osmišljenu kombinaciju kušanja i radionica, za koje se tražilo mjesto više, zaokružilo je šest tematskih večera posvećenih vinima, koje su održane u poznatim restoranima Opatije i okolice.


Hrvatska je, zahvaljujući turizmu, perspektivno tržište za internacionalnu vinsku scenu. Želimo li privući najekskluzivnije goste visoke platežne moći, moramo im omogućiti pristup vrhunskim proizvodima, kao i kvalitetnu uslugu. Zato nam je želja bila dovesti ovu manifestaciju upravo u Opatiju, Hrvatsku vinski i gastronomski približiti Europi te educirati ugostitelje, vinare i hotelijere. Želja nam je stvoriti tradiciju i već sada možemo najaviti da se ponovno vidimo za dvije godine u nekom drugom gradu s nekim istaknutim novitetima“, istaknuli su organizatori Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting smotre, Dino Kušen i Juraj Dusper.


Niti mjesec dana kasnije, 4. i 5. ožujka, u zagrebačkoj Laubi održan je Vinartov Grand Tasting. Poslovično organizacijski izvrstan, kao što smo već navikli od Saše Špiranca i njegovog tima, sajam je osim izvrsnih vina brojnih izlagača iz Hrvatske i regije, ponudio posjetiteljima pregršt dobre energije koja se osjećala na svakom koraku.


Valja napomenuti kako su ususret kušanju, u hotelu Dubrovnik održane brojne vinske radionice, a ovogodišnji Vinartov novitet je Petit Tasting, održan 3.3. - malo i ekskluzivno promenadno kušanje pomno odabranih arhivskih vina i vina s potencijalom čuvanja.


Veselimo se i drugim najavljenim vinskim smotrama i sajmovima u 2022. godini, u kojoj se nadamo uspješno izbjeći treći svjetski rat i uživati u vinu na već najavljenim sajmovima WineRI, Vinistra, Urbanovo, Zadar Wine Festival i drugim.


---

Tekst: Irena Lučić, diWine Portal

Foto: PR VAPT (VAPT) & Žarko Stilin (Vinart)

Comments


bottom of page