top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vinski razgovori najavili Urbanovo 2022


Munđarov breg, žuti muškat 2019

Na 33. Vinskim razgovorima, pod vodstvom Tomislava Stiplošeka predstavljen je nadolazeći festival Pušipela - Urbanovo 2022 - koje će se održati u Štrigovi 13.05-15.05.



Marko Havaši, Ina Kerman, Tomislav Stiplošek, Davorin Radošević

Vina i delicije, manifestaciju Urbanovo i Međimurje predstavili su prisutni gosti - vinarka Ina Kerman, potpredsjednik Društva Međimuraca u Zagrebu Davorin Radošević i Marko Havaši, vinski entuzijast, Međimurac sa zagrebačkom adresom, koji je u razgovoru s publikom pokazao svu ljubav koju gaji prema rodnom kraju. "Iznimno sam sretan kad vidim da svi uživaju i da im se sviđaju međimurska vina; mada smo im smo danas, u ovom lijepom prostoru, ponudili neka vina za koja možda prije nisu čuli. To pokazuje da međimurski vinari rade dobro, da se razvijaju, prate trendove i zauzimaju sve značajniju poziciju na hrvatskoj vinskoj sceni." - izjavio je Marko Havaši.



Kossi pušipel 2021

Upravo kako bi se pokazalo što Međimurje zna i može, odabrane su vinarije manje poznate široj javnosti: Kossi, Kerman, Munđarov breg, Podrum Štrigova i Tomšić. Povod ponešto izmijenjenoj formi Vinskih razgovora jest i želja Društva Međimuraca u Zagrebu i Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae (u prijevodu Hrvatski cvjetnjak, kako se često tepa Međimurju) da što više ljudi izvan Međimurja upozna ovaj vinski festival s 20-godišnjom tradicijom, ali i samo Međimurje kao atraktivnu turističku destinaciju.


Kerman, sauvignon 2021

Vinska događanja, poput otvorenih podruma i vinskog bala u dvorcu Terbotz u Međimurju se odvijaju tijekom čitavog svibnja, no središnji događaj, Festival pušipela, održava se od 13. do 15. svibnja u Štrigovi, gdje na jednom mjestu možete kušati vina najboljih međimurskih vinara. Uz vino je nezaobilazna i hrana koju nude lokalni OPG-ovi sa svojim mliječnim i mesnim prerađevinama, a u tri dana Festivala Urbanovo postaje mjesto susreta svih eminentnih proizvođača vina i vinske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika i tradicijskih obrtnika. Festival obilježava pušipel, autohtona međimurska vinska sorta i zaštićeni brend.


Delicije iz mesnice Kiš, među kojima je i meso z tiblice

Kao uvod u Urbanovo kušali smo pušipel Kossi (2020), sauvignon Kerman (2020) žut muškat Munđarov Breg (2019), muškat ottonel 2021 Podruma Štrigova te cabernet sauvignon Tomšić 2020). Uz ovaj zanimljivi slijed vina, uživali smo u delicijama iz mesnica Kiš, među kojima se ističe sušeni jezik i izvornu međimursku deliciju meso z tiblice. Pa ipak, najviše se pričalo o međimurskom kukuruznom kruhu, što je samo dokaz da ljudi itekako cijene domaće, autohtone proizvode. U vinskom smislu, najveći je dojam ostavio Muškat žuti Munđarov breg, impresivan upravo zbog svog izdanja bez ostatka šećera, što je i filozofija vinara Filipa Palašeka


Zagrebačka Barcaffè espresso akademija i ovaj je put bila savršeni prostor koji od samog početka garantira opuštenu i dobru atmosferu. Prostor akademije ujedno je i caffe bar u kojem svi kavoljupci mogu uživati u svojoj omiljenoj šalici kave pa vas pozivamo da svakako navratite; svidjet će vam se.


"Vrlo sam zadovoljan time kako su prošli ovi Vinski razgovori. Koliko se god trudili, teško je u tako kratkom vremenu predstaviti cijelu jednu regiju. Zato smo mi za ovo predstavljanje Međimurja i najavu Urbanovog odabrali nešto manje poznate vinare, ali zato odlične te omogućili okupljenima da, po tko zna koji puta, na Vinskim razgovorima probaju nešto novo." - rekao je Tomislav Stiplošek.


---

PR&foto: Silvija Munda, Vinski razgovori

Comments


bottom of page