top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vino uz žlicu u Botanistu – gastronomskom raju u Remetincu

Updated: Jun 22

Jubilej vrijedan pažnje, 20. izdanje eno gastro projekta Vino uz žlicu, upriličeno je u zagrebačkom restoranu Botanist, malom zelenom raju birane hrane i pića u naselju Remetinec.

Restoran je tek proslavio drugu godišnjicu rada, ali ga je vlasnik Antonio Križić za tako kratko vrijeme ozbiljno pozicionirao na gastronomskoj karti Zagreba.


Glavni chef Tomislav Petrušić i njegova ekipa iz kuhinje dali su sve od sebe da ova topla večer ostane u pamćenju po slasnim jelima, a organizatori Renata Cisar i Mustafa Topčagić pobrinuli su se za izbor vina uz stručno ‘amenovanje’ sommeliera Tomislava Jakopovića.


Edi Šimić, Destilerije Šimić
Edi Šimić, Destilerije Šimić

Apetit su otvorile rakije obiteljske Destilerije Šimić iz Požege, koje su nedavno osvojile medalje na prestižnom izboru IWSC u Londonu. Predstavio ih je najmlađi član obitelji Edi Šimić. Viljamovka, Kajsija, Dunjevača i Medica, predstavljene ovom prigodom, samo su dio portfelja njihovih rakija i likera koje već 30-ak godina proizvode od 100% prirodnog voća koje beru u svojim voćnjacima i otkupljuju od lokalnih kooperanata. Kvaliteta im je prepoznata i u zemlji i u svijetu, a najnovija priznanja, nakon Frankfurta i Lyona, došla su s prestižnog sajma IWSC u Londonu (Kajsija – zlatna, Šljivovica i Viljamovka – srebrna, Dunjevača – brončana medalja). Uskoro na tržište dolaze dva nova proizvoda, a u pripremi je i otvaranje suvremene kušaonice uz proizvodni objekt u Požegi, otkrio je mladi Šimić, nastavljajući s tri brata tradiciju koju su započeli otac i stric.


Cuccium brut, prvi pjenušac Vinarije Trs iz Iloka
Cuccium brut, prvi pjenušac Vinarije Trs iz Iloka

Nakon što se nazdravilo s finim rakijama, uzvanike iz svijeta medija dočekali su zalogaji dobrodošlice – Pašteta od pilećih jetrica, uz namaz od svježeg sira s vlascem – uz osvježavajući Cuccium brut, prvi pjenušac Vinarije Trs iz Iloka, čije je ovo bilo premijerno predstavljanje. Spravljen je od 100% graševine, klasičnom metodom, i odležavan dvije godine na finim kvascima. Pjenušac je skladan i elegantnog tijela, harmonične svježine uz izraženo perlanje, a naziv je dobio po Cucciumu, rimskoj konjaničkoj utvrdi na području današnjeg Iloka.


Malvazija 2023 iz istarske Vinarije Franc Arman.
Malvazija 2023 iz istarske Vinarije Franc Arman.

Rižoto s biftekom i vrganjima bilo je prvo ‘konkretnije’ jelo, kojem je izvrsno parirala Malvazija 2023 iz istarske Vinarije Franc Arman. Vino je od grožđa s pozicije Narduči kraj Vižinade, svijetle slamnato žute boje sa zelenkastim nijansama. Ugodne je cvjetno-voćne arome, svježeg okusa i fino kiselkasta tako da se izvrsno stopila s majstorski pripremljenim rižotom. Obitelj Arman, predvođena vrsnim vinarima Francom i Oliverom, njeguje obiteljsku tradiciju započetu još 1850. godine. Nastavili su tamo gdje je započeo djed Edoardo Arman, dovodeći do vrhunca spravljanje ‘dobrega vina’. Osim Malvazije, Armani su vrlo ponosni i na svoje Terane.


Marija Vareško, ekstra djevičansko maslinovo ulje Dolija
Marija Vareško, ekstra djevičansko maslinovo ulje Dolija

Iz Istre je stiglo i ekstra djevičansko maslinovo ulje Dolija iz maslinika u selu Veliki Vareški na jugoistočnoj obali poluotoka. Maslinarka Marija Vareško tamo uzgaja dvije tisuće stabala, nastavljajući obiteljsku tradiciju koju su započeli njezini djed i baka. Bilo je puno nadmudrivanja i borbe s njima da se maslinovo ulje počne proizvoditi na suvremen način. Na kraju su pobijedili mladost, stručnost i nova tehnologija, zahvaljujući čemu su ulja danas svježa, profinjena i harmonična, fluidna i bez masnog traga. To je prepoznalo i tržište, pa su njezina ulja nagrađivana širom svijeta, od New Yorka do Japana. Proizvodi pet monosortnih ulja (Buža, Bjelica, Rošinjola, Leccino, Pendolino) i jedan blend – Rafe. Marija ne namjerava širiti nasade, jer samo tako, uz gušt i ljubav koje masline pružaju, može održati sadašnju vrhunsku kvalitetu ekstra djevičanskih ulja.


Uz vino valja piti dovoljno vode
Uz vino valja piti dovoljno vode

I liječnici i sommelieri preporučuju, pogotovo u ovim vrućim danima, konzumaciju što više vode, pa se uz jela i vina točila Jana, prirodna izvorska mineralna voda iz Jamnice.


Hausbrandt kava
Hausbrandt kava

Kavoljupci su, pak, imali prilike upoznati se s aromatičnim čarima kave Hausbrandt, koju distribuira tvrtka Ribili iz Rijeke. Sa svim prednostima ovog premium brenda prisutne je upoznao voditelj prodaje za regiju Zagreb, Marko Ešegović. Uzvanici su mogli uživati u espressu najpoznatije mješavine Academia na početku, na pauzi i na kraju večere, a u svakom slučaju su se složili da je to kava iznimne kvalitete koja pridodaje ugodu raznim trenucima. Ova kava ima bogatu povijest, brend je nastao prije više od 130 godina u Trstu, zahvaljujući austrijskom časniku trgovačke mornarice Hermannu Hausbrandtu. Tradiciju proizvodnje je kasnije nastavila obitelj Zanetti, koja uspješno zadržava poznatu kvalitetu Hausbrandt kave u svim proizvodima za HoReCa sektor, urede i kućanstvo.


Graševina Iločki podrumi
Graševina Iločki podrumi

Samo smo se nakratko udaljili od hrane, sve dok nije poslužen specijalitet kuće. Janjeća kalja s povrćem. Našla se u idealnom spoju s vrhunskom Graševinom Iločkih podruma, ručno brane berbe 2023., s elitnog položaja Principovac. Vino je zlatno žute boje sa zelenkastim nijansama, a u aromi dominira zrelo voće s nježnim mednim notama. Harmonično je, puno i ugodne svježine, jakog tijela koje se moglo nositi sa slasnošću kuhane janjetine i povrća.


Tomislav Kovač demonstrirao je hladnjak i dozator za vino
Tomislav Kovač demonstrirao je hladnjak i dozator za vino

U ovoj toploj večeri, koju je donekle ublažavala svježina zelenila iz vrta Botanista, moralo se dodatno brinuti za optimalnu ohlađenost vina. Za to je poslužio hladnjak francuskog La Sommeliera, koje u Hrvatskoj zastupa zagrebački Unitrg, a predstavnik tvrtke Tomislav Kovač demonstrirao je ovom prigodom i kako se vina pune u malom prenosivom dozatoru. Hladnjaci za vino idealni su za svakog ljubitelja vina koji želi osigurati savršene uvjete za čuvanje svoje kolekcije. Dizajnirani su tako da održavaju optimalnu temperaturu, vlažnost i zaštitu od svjetlosti. Imaju dvostruke zone hlađenja što omogućuje čuvanje bijelih i crnih vina na različitim temperaturama.


Plavac mali Skaramuča
Plavac mali Skaramuča

Prilagođenu temperaturu imao je i Plavac mali Elegance 2019 iz Vinarije Skaramuča s Pelješca uz koji je servirano prigodno morsko jelo – Brudet od sipica s palentom na žaru. ‘Kralj crnih vina’ s položaja Pelješke župe bogatog je okusa i skladnog mirisa, na poseban način oslikavajući podneblje u kojem nastaje. Tamne je rubinsko crvene boje, razvijenog voćnog mirisa i moćnog tijela. Ovaj spoj jela i vina proglašen je najboljim u neformalnoj anketi provedenoj među novinarskim poznavateljima dobre hrane i kapljice.


Muškat žuti 2023 iz plešivičke Vinarije Šoškić
Muškat žuti 2023 iz plešivičke Vinarije Šoškić

Za kraj, kako to obično biva, poslužen je desert – Tiramisu – uz koji se svima svidio Muškat žuti 2023 iz plešivičke Vinarije Šoškić. Poluslatki Muškat prava je simfonija slatkih nota i bogatih aroma, nastao od ručno branih i pažljivo selektiranih bobica grožđa s položaja Gorička. Vino je elegantno, nježne mineralnosti, slamnato žute boje, a dominiraju arome žutih ruža, cvjetnog meda i suhih sultana grožđica. Moćnog je intenziteta okusa, ali harmonično te ostavlja slasnu i užitnu trajnost.


Vlasnik restorana Botanist, Antonio Križić pohvalio se kućnim uratkom – blago alkoholnim likerom Botanist
Vlasnik restorana Botanist, Antonio Križić pohvalio se kućnim uratkom – blago alkoholnim likerom Botanist

U samom finalu ugodnog druženja uz vrhunska vina i jela, vlasnik restorana Antonio Križić pohvalio se kućnim uratkom – blago alkoholnim likerom Botanist (19%). U destilatu fine viljamovke u idealnom omjeru našle su se arome kadulje, limuna i cvjetnog meda. Ostalo je još samo da nazdravimo – živjeli! – do neke sljedeće prigode početkom jeseni.


---

PR: FAMA

Foto: Nikola Zoko

bottom of page