top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vinarija Pinkert ponovo jaše


Iako neko vrijeme za njih nismo čuli, vinarija Pinkert predstavila se na susretu "Vrijeme je za..." Vjeke Madunića i otkrila nam kako ima nove vlasnike i staru, dobro poznatu kvalitetu, zbog koje se njihovim vinima uvijek rado vraćamo.



Atmosfera na prezentaciji vinarije Pinkert
Atmosfera na prezentaciji vinarije Pinkert

Obitelj Pinkert vinogradarstvom i vinarstvom bavi se od početka prošloga stoljeća. Vinarija je smještena u naselju poetičnog imena Suza (Csuza), u dijelu Baranje gdje teku Dunav i Drava, dok se vinogradi nalaze na poznatom baranjskom položaju Banovo brdo (Mons Aureus) na kojem povijest uzgoja vinove loze seže još od rimskih vremena. Vinogradi na ukupnoj površini od 15ha smješteni su na 190 -210 m nm/v u neposrednoj blizini Belja d.d. Taj položaj i zbog visine (za Baranjce je to prava planina), ali zbog utjecaja Dunava smatra se vrhunskim. Među sortama prevladava graševina sa čak 6ha, ali tu se nalaze još i sauvignon blanc, muškat žuti, cabernet sauvignon, cabernet franc, frankovka i merlot.


Darko Lugarić, Endre Kubik i Vjeko Madunić
Darko Lugarić, Endre Kubik i Vjeko Madunić

Vinariju je do najnovijeg datuma održavao Zoltan Pinkert, glava obitelji, dok je njegova kći sommelierka Kristina zaslužna za prepoznatljivu etiketu s tulipanom koji predstavlja vinsku čašu. Novi vlasnici odlučili su zadržati i generalnu filozofiju vinarije i prepoznatljivi vizualni identitet, zahvaljujući čemu nije došlo do zastoja u proizvodnji niti do pada kvalitete. Vinarija Pinkert u novoj postavi, u vlasništvu tvrtke Royroyal D d.o.o iz Osijeka i na čelu sa enologom Endre Kubikom i dalje proizvodi 50.000 l sjajnog vina godišnje. Neke od omiljenih nam etiketa imali smo priliku kušati i na zagrebačkoj prezentaciji u Češkom domu.


Sommelier Darko Lugarić
Sommelier Darko Lugarić

Kroz sam baranjskih etiketa stručno nas je proveo sommelier Darko Lugarić. Vinski niz započeo je sa dvije graševine koje u ukupnom kapacitetu vinarije daju pola prinosa. Mlađa iz 2022. brana je krajem kolovoza, te je nakon kratke maceracije odležala tri mjeseca u inoxu i još tri u boci. Graševina Lacrima iz 2021. rađena je na malo drugačijem principu: grožđe za ovo vino brano je u tri navrata, zadnja berba je macerirana 24 sata, a zatim je sve skupa odležalo 3 mjeseca na talogu. Ima miris žutog cvijeća, a u okusu zrelu vinogradarsku breskvu. Punog je tijela, odličnih kiselina i sveukupno je riječ o organoleptički kompleksnijem, punijem i slasnijem vinu.


Endre Kubik, enolog vinarije Pinkert
Endre Kubik, enolog vinarije Pinkert

Od crnih vina, sjajne reakcije dobila je bordoška kupaža Lacrima, granatne crvene boje, te gustog i intezivnog mirisa. No najveće ovacije ipak je ponio Merlot Lacrima iz 2019. godine. U procesu proizvodnje prošao je dvotjednu maceraciju, a zatim je odležao 15 mjeseci u francuskim i mađarskim barrique bačvama. Vino je granatno crvene boje, gusto, sortnog mirisa i okusa (šljiva, džem). U trcijarnim notama prepoznaje se kakao, čokolada, slatki začini. Vinom su bili oduševljeni i enolog Franjo Francem i vinski novinar Željko Suhadolnik.


Iako svakoj sjajnoj vinskoj prezentaciji jednom mora doći kraj, vjerujemo da je ovo predstavljanje za vinariju Pinkert zapravo - novi početak. U planu imaju dovršetak restoranske hale, te izgradnju pogona za proizvodnju pjenušca (što naročito jedvačekamo :)). Samo hrabro naprijed!


---

Tekst: Marinko petković

Pripremila: Irena Lučić

Foto: Marko Čolić

Comments


bottom of page