top of page
Writer's pictureIrena Lučić

Vina Prelac predstavila novu premium liniju


U Resortu Petram kod Savudrije održana je prezentacija vinarije Prelac iz Momjana. Radilo se o novim Premium vinima merlot Oliver i cuveeu merlota, refoška i cabernet sauvignona imena Vita.

 

Radi se o povijesnom trenutku za vinariju i obitelj Prelac, obzirom da je riječ o njihovoj prvoj liniji premium vina koja dolazi u limitiranoj seriji. Oba vina posvećena su četvrtoj generaciji - nasljednicima ove vrlo lijepe tradicije- unucima Oliveru i Viti. Dizajn etiketa pripremili su mladi dizajneri Over studia iz Brtonigle.

 


Premium vina, prekrasan hotel Petram sa fantastičnim pogledom na obližnji Portorož i Piran dali su naslutiti da će ovo biti vrlo poseban događaj i druženje. Domaćin, obitelj Prelac odlučila je predstaviti Premium vina uz sljubljivanje tri fantastično pripremljena jela koja je pripremio chef kuhinje Vukašin Knežević.

 

Prezentacija je započela novim pjenušcem Blanc&Noir Extra Brut Classic a koji su uzvanici kušali sa tartarom od škampa sa temom nara i citrusa. Oliver vino bilo je sljubljeno sa pačjim prsima sa sosom od borovnice i karameliziranom bundevom, a vino Vita sa srnećim fileom uz kremu od cikle.

 


Jedan od najboljih sommeliera Hrvatske i četverostruki pobjednik na sommelierskim prvenstvima Hrvatske, Ivan Jug, imao je privilegiju i čast da predstavi ova dva nova vrhunska vina i ovo vrlo lijepo sljubljivanje.

 

Vita je puna voćnih aroma, dok će Oliver svu tu puninu dobiti kroz nekoliko sljedećih godina. Oliver je stopostotni merlot sa okusom borovnice, šljive i ribizla, sa nijansama plavog cvijeća poput ljubičice uz notu i tamne čokolade. Vita je cuvée sastavljen od 50 posto merlota, te po četvrtinu sorti refošk i cabernet sauvignona. Prevladava vrlo zrelo crveno bobičasto voće, trešnja i crvena šljiva. Malo je slađa i elegantnija sa dosta tanina.

 

Obitelj Prelac proizvodi vino preko stotinu godina ali novija povijest započinje 1996. godine kada Rino Prelac otvara vinski podrum, a vina su se najviše prodavala u obiteljskoj konobi koja je u neposrednoj blizini podruma. U ponudi imaju desetak etiketa, od kojih je najtraženija svježa malvazija. Na bijeloj zemlji u okolici Momjana obrađuju 12 hektara vinograda a uz Rina posao vodi i sin Denis.

 

Događaju su prisustvovali uvaženi gosti, partneri i prijatelji obitelji Prelac i mnogobrojni novinari. Među njima bio je i direktor Turističke zajednice Grada Buja Valter Bassanese, predsjednik i direktor Vinistre, predsjednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič, te mnogi drugi uvaženi gosti.

 

---

PR & foto: Dantes Begić, Ricerca Mercato

Pripremila: Irena Lučić, diWine Croatia

Comments


bottom of page