top of page
Writer's pictureIrena Lučić

Tko je za gastro-vožnju Orient Expressom?

Počelo je jedinstveno putovanje kroz užitke za sva čula na Oleander terasi hotela Esplanade.  

Da se nešto uistinu posebno zbiva na Oleander terasi hotela Esplanade Zagreb vidljivo je već s Glavnog kolodvora, a približite li se još malo prepoznat ćete na njoj obrise vagona Orient Expressa koji se zahvaljujući Fooling Around by Fuliranje u adventsko vrijeme ponovno pojavio u Zagrebu.

 

Orient Express ovog je Adventa ponovno u Zagrebu zahvaljujući Fooling Aroundu
Orient Express ovog je Adventa ponovno u Zagrebu zahvaljujući Fooling Aroundu

Neraskidiva je stoljetna veza Esplanade i najpoznatijeg vlaka na svijetu, ujedno i sinonima za eleganciju i luksuz. Na slavnoj ruti Orient Expressa od Pariza do Istanbula nalazio se i Zagreb, a hotel Esplanade izgrađen je kako bi njegovim putnicima istančana ukusa pružio profinjen smještaj i besprijekornu uslugu. Tu bezvremensku ljepotu i eleganciju koja osvaja sva čula, više no ikad u četiri godine postojanja, ove zime utjelovio je Fooling Around. Nakon prošlogodišnje inspiracije Parizom, Fooling Around nas uz lajtmotiv Felicità ove godine odvodi u Veneciju, drugu postaju glasovitoga vlaka, a u devet elegantnih vagona na Oleander terasi dočekuju vas najeminentniji hrvatski restorani, chefovi i koktel majstori.

 

Chef Ante Miletić, Meneghetti
Chef Ante Miletić, Meneghetti

Posjetitelji su već prvoga dana po otvaranju posvjedočili da je Fooling Around opravdao visoka očekivanja i epitet najsofisticiranije i gastronomski najuzbudljivije adventske lokacije u Zagrebu. Nikad ranije nije se na Adventu okupila tako elitna i talentirana postava: istarski Meneghetti Wine Hotel & Winery sa chefom Antom Miletićem, Esplanade Zagreb Hotel i chefica Ana Grgić Tomić, JRE kućica koja u suradnji s tvrtkom Metro Hrvatska okuplja hotel Lemongarden sa chefom Antom Udovičićem, hotel San Rocco sa cheficom Florianom Ružić, LD Restaurant chefa Marka Gajskog i Konobu Boba chefa Vjeke Bašića. Tu je i prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom Noel sa chefovima Marijem Mandarićem i Ivanom Temšićem, zatim talentirani chef Ivan Zidar sa svojim brendom Mason Burgers & Stuff, provjereno izvrstan Institut za kobasice by Mate Janković, inovativni Boogie Lab koji uspjehe bilježi i u New Yorku, te Acrobat koji na ovaj Fooling Around osim najprestižnijih vinskih etiketa, donosi i jela s najcjenjenijim mesom na svijetu - Kobe govedinom čiji je ekskluzivni distributer. Kobe je zaštićeni naziv koji se može se koristiti samo za govedinu pasmine Wagyu Tashima-ushi, crnog goveda iz Kobea u prefekturi Hyogo. Tajima Wagyu cijenjen je zbog svoje sposobnosti da razvije izuzetno visoke stupnjeve mramoriranja, zbog čega se doslovce topi u ustima i pruža neprocjenjivo čist okus. Svake godine samo nekoliko tisuća krava dobije certifikat Kobe, što ga čini iznimno rijetkim, a manje od 10 posto Kobe govedine se izvozi iz Japana.

 

Yakitori od kozica uz kremastu juhu od češnjaka, dimljene paprike i kruha, herbal ulje _kućica JRE, chef Ante Udovičić, Lemongarden
Yakitori od kozica uz kremastu juhu od češnjaka, dimljene paprike i kruha, herbal ulje _kućica JRE, chef Ante Udovičić, Lemongarden

Sve do 31. prosinca posjetitelji Fooling Arounda moći će uživati u čak 36 vrhunskih delicija. Redom se tu radi o jelima visoke kuhinje spretno formatiranima u festivalsko ruho: od Noelove purice s “mlincima”, ragua od jelena s tamnim pivom i bao tuna pašticade, preko Esplanadinih hrskavih sardina, suhog bunceka sa zeljem u tortilji, zatim hrskavo-kremastih kroketa kulena, do nenadmašnih zapečenih štrukli i izvrsnih slastica poput jabuka kuhanih u vinu, vrućeg crumblea i moussea od čokolade. JRE kućica nudi San Roccov svinjski flam u korici od pistacija, s kremom od kupusa, umakom od poriluka i jusom, polpete sa šalšom i spumom od krumpira chefa Bašića, jedinstvene gyoze chefa Gajskog, juhu od češnjaka i dimljene paprike uz yakitori od kozica i ulje od bilja, te glaze kupus na otvorenoj vatri uz hummus i prah od rozog đumbira chefa Udovičića. Mason pak mami Butter burgerom od posebnog komada mesa koji ima 40 posto masnoće, zatim tu je izuzetno okusima raskošan Short Rib ragu s polentom, potom Pork belly spravljan sous vide 24 sata i dimljen na drvu od jabuke, poslužen s klasičnim kimchijem uz dodatak ananasa, te Arancin, odnosno riža na mlijeku s jabukom, karamelom i vanilijom.


Purica s “mlincima” (pečena purica s emulzijom od češnjaka uz naan kruh)_ kucica Noel
Purica s “mlincima” (pečena purica s emulzijom od češnjaka uz naan kruh)_ kucica Noel

Meneghetti spaja istarsku baštinu i luksuz u jelima Tartarissimo, Bakalar in Bianco, Dolce Vita, Maiale Rustico i Panettone, a Institut za kobasice privlači provjereno izvrsnim debrecinkama s dinstanim kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem i tostiranim bučinim sjemenkama, zatim junećim šiš kobasom sa sirom u relishu od paprike, kajmakom i mladim lukom, frankfurterkama i bezbroj verzija koje nudi opcija slaganja vlastitih priloga i umaka. Boogie Lab premijerno na Fooling Aroundu predstavlja Sourdough lasagne carbonara i s raguom, te Apple strudel lasagne.

Tu je i Tikveš kućica sa svojom selekcijom vrhunskih vina, toči se i Freixenet Reserva Real, zatim izvrsne rakije, kuhana vina, Stella Artois pivo i raskošan izbor ostalih pića na Rakijarnici. Za koktele u toplim i hladnim verzijama su zaduženi na Ginglebells kućici koja se s pravom može pohvaliti najlegendarnijim kuhanim ginom u gradu, a donosi i dvije zimske verzije svojih poznatih koktela: Warmstar Martini i Pina Hotladu. Esplanadin F&B manager i koktel majstor Vjeceslav Madić pak osvaja svojim kreacijama među kojima se ističu topli kokteli Mojito, Oleander i Orient Express.


Svaki kutak terase krije poneku vinjetu koja osvaja šarmom i toplinom blagdana
Svaki kutak terase krije poneku vinjetu koja osvaja šarmom i toplinom blagdana

Za potpuni doživljaj blagdanske idile umotane u venecijanski opulentni šarm i temu Felicità pobrinut će se i prigodan glazbeni program pod kreativnom palicom Ozrena Kanceljaka i svakodnevni nastupi vrhunskih DJ-a. Ponedjeljkom su na rasporedu akustični nastupi talentiranih glazbenika: 2.12. nastupaju Vocales koji čine Ivona Bunčić i Marko Javorski, slijede Mateo Mikulić i Luka Mihajlović, zatim Walter Fuego - Ivan Soldo i Petra Lisjak, potom Mario Pavlić i Ellis Stopar, dok će 30.12. nastupiti Duo Sanremo - Emil Kirbiš i Ivan Grgić Špiro. U najavi je i bal pod maskama, te nekoliko izvrsnih tematskih partyja, od kojih će jedan biti 19. prosinca u režiji destilerije Aura. Atraktivan novitet ove godine je i grijana kupola powered by ZABA koja osvaja kreativnim uređenjem u kojem dominiraju Chesterfield fotelje. Osim brojnih neodoljivih foto kutaka u kojima možete ovjekovječiti neprocjenjive trenutke, na Pandora zidu moći ćete ispisati svoje poruke sreće i ljubavi, usput se osladiti biranom selekcijom Ledo sladoleda, ali i iskusiti vrhunski užitak ispijajući WellBean specialty kavu. Već tradicionalno Fooling Around će i ove godine imati divnu humanitarnu akciju. Ovaj put u Galaxy Studiu, u suradnji tvrtki Samsung i Pet Centar pomagat će se udruzi Šapica. Posjetitelji će 6. i 7., zatim 12. i 13., te 20. – 22. I 27. – 29. prosinca moći doći na prigodno blagdansko fotografiranje svojih ljubimaca, a za isprintanu fotografiju donirati sredstva za Šapicu, usto i kući ponijeti prigodan dar za vlastitog četveronožnog prijatelja.


Hrskavo-kremasti kroketi kulena s marmeladom od paprike, aiolijem od paprike, rikolom i ukiseljenim lukom_kucica Esplanade Zagreb hotel
Hrskavo-kremasti kroketi kulena s marmeladom od paprike, aiolijem od paprike, rikolom i ukiseljenim lukom_kucica Esplanade Zagreb hotel

Za svakodnevne novosti i rasporede događanja redovito pratite Facebook i Instagram Fooling Around.

Mjesto: Oleander terasa hotela Esplanade, Zagreb

Trajanje: 28. 11. do 31. 12. 2024.

Radno vrijeme:

pon-pet: 12:00 - 23:00 h

sub/ned / Badnjak: 11:00 - 23:00 h

Božić: 16:00 - 23:00 h

Stara godina: 11.00 - 21:00 h

Ulaz: besplatan


---

PR: Zrinka Ferina za Fooling Around

Fotografije: Ana Paić i Sandro Sklepić



Comments


bottom of page