U četvrtak, 24. studenog održana je obljetnica 30 godina rada vinarije Peršurić, u organizaciji Sanje Muzaferije iz udruge Women on Wine. Sestre Ana Peršurič Palčić i Katarina Peršurić Bernobić tom su prigodom okupile svoje najbliže suradnike, poslovne partnere i obiteljske prijatelje u ugodnom ambijentu diWine Bara smještenog u Ilici 93 u Zagrebu.
Iako se proizvodnja pjenušaca na prvu može učiniti kao elegantan posao, sestre Peršurić pravi su primjer kako je samo napornim radom, kontinuiranim usavršavanjem, edukacijom i inovativnim pristupom moguće uspjeti u vinskom biznisu. Prve boce pjenušca Misal, danas najvećeg istarskog proizvođača pjenušavih vina, nastale su prije 30 godina u pionirskom pothvatu oca, dr.sc. Đordana Peršurića, koji je želio pokazati svo bogatstvo autohtonih sorata i podneblja crvene zemlje. Kćeri Ana i Katarina nakon očeve smrti 2015. godine preuzimaju i dodatno unapređuju vinariju, čiji se vinogradi prostiru na ukupno 6ha, a u kojima je sve podređeno upravo proizvodnji mjehurića.
Iako su ih unazad deset godina na vinskim sajmovima često znali nazivati hostesama, to je vrijeme daleko iza sestara Peršurić, koje se danas jedva da mogu izbrojati prestižne nagradame koje uporno osvajaju njihovi pomno kreirani pjenušci, poznati i priznati diljem svijeta.
Na zagrebačkoj su prezentaciji sestre Peršurić prisutne pozdravile prigodnim govorom, te kratko predstavile vinariju i paletu pjenušaca kojom se posebno ponose. Večer je započela uz slavni Misal Millennium brut točen iz 6-litarske Metuzalem boce. Uz Millenium, kušali smo popularne Misal Prestige extra brut i Misal Blanc de noirs brut kao i dva ovogodišnja nositelja trofeja Glass of Bubbly: Misal Royal brut i Misal Rouge demi sec. Kao šećer na kraju poslužen je novi pjenušac Mister, kombinacija crnog pinota i malvazije uz dodatak teranina, a koji se servira kao koktel uz smrznuto bobičasto voće. Uz pjenušce imali smo priliku kušati i keksiće Miscotti u nekoliko raznih izvedbi, a koje su Ana i Katarina kreirale zajedno sa Mirtom Atilijom vlasnicom Miscottija.
Ne sumnjamo uopće da Anu i Katarinu očekuje još puno uspjeha, a nadamo se da i nas očekuje još puno puno boca njihovih vrhunskih pjenušaca, u kojima ćemo uživati, kako u posebnim prigodama, tako i u svakodnevnim trenucima opuštanja. Pjenušce Misal možete kušati na 15-tom VinoComu koji je upravo započeo u zagrebačkoj Esplanadi. Živjeli!
---
Tekst & Foto: Irena Lučić, diWine Portal
Comments