top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Pušipel – ponos Međimurja


Sommelier Tomo Jakopović, voditelj radionice o pušipelima
Sommelier Tomo Jakopović, voditelj radionice o pušipelima

Za vinski brend pušipel slobodno možemo reći da je suvremeno vinsko remek-djelo. Nastao kao rezultat međimurskih vinara udruženih u udrugu Hortus Croatiae, uz podršku turističke zajednice Međimurja koja je prepoznala važnu ulogu vina u turističkom brendiranju destinacije.


Pet-Nat podruma Štrigova
Pet-Nat podruma Štrigova

Riječ je o vinu dobivenom od autohtone sorte grožđa moslavac, porijeklom (logično) iz Moslavine gdje su se ipak odlučili više posvetiti također autohtonom škrletu. Ovo vino, koje u Sloveniji nazivaju šipon, a u Mađarskoj furmint upravo u Međimurju daje izvrsne rezultate u širokom dijapazonu izričaja. Uz to, vinari su ga učinili tržišno prepoznatljivim pametno ga brendirajući, pakirajući ga u specijalno dizajniranu bocu sa žigom Međimurja (od 2017. godine) i ispijajući ga iz specijalno dizajnirane vinske čaše (od 2022. godine). Danas gotovo da nema turista koji dođe u Međimurje, a da ne kupi barem jednu bocu pušipela.


Urbanovo, atmosfera
Urbanovo, atmosfera

Festival pušipela, Urbanovo, ove je godine održano 22. put, tijekom tri festivalska dana (12.-14.05.), a prethodili su mu Međunarodno ocjenjivanje vina, Urbanovo gurman tjedan, a tek slijede dani otvorenih podruma za vikend od 19. do 21. svibnja.


Neki od sudionika radionice održane u Vinskoj kući i kampu Hažić
Neki od sudionika radionice održane u Vinskoj kući i kampu Hažić

U festivalskoj dvorani u Štrigovi, pod krilaticom „razmišljaj vinski“, predstavljeno je više od 130 različitih vinskih etiketa. Kao uvod u festival u Vinskoj kući i kampu Hažić, u blizini popularnih Termi Sv. Martin, održana je radionica pušipela namijenjena vinskim profesionalcima i predstavnicima medija, pod vodstvom sommeliera Tome Jakopovića.


Pobjednici vinskog kviza održanog u sklopu Urbanovog
Pobjednici vinskog kviza održanog u sklopu Urbanovog

Na radionici su sudjelovali i neki vinari iz udruge Hortus Croatiae, koja je kao prva u zemlji osnovana još 1992. godine, na čelu s predsjednikom Franjo Lovrecom, čiji sin Krešimir, agronom po struci, danas vodi prvu ekološku vinariju u Međimurju. Međimurski vinari su samo lani na Decanteru osvojili čak 25 medalja, a ove godine će zbog većeg broja prijavljenih objava o broju medalja biti poznata tek u lipnju – otkriva nam Branimir Jakopić, čija je obitelj uspješno spojila vinarstvo i ugostiteljstvo u restoranu Terbotz, te njeguje prirodno ''vino predaka'', što je rezultiralo prvom pobjedom na manifestaciji Vino od davnina.


Vina kušana na radionici
Vina kušana na radionici

Aktualni predsjednik udruge, Robert Horvat, otkrio nam je kako danas pušipel, ali i druga vina iz Međimurja, postižu i do 30% bolju cijenu na stranim tržištima, poput Njemačke, nego što je to slučaj na domaćem tržištu, posebno onome turističkom na Jadranu. Česti kupci su susjedni Austrijanci, Mađari i Slovenci, a bilo je i velikih planova s izvozom međimurskih vina na tržište Kine, koji nisu realizirani zbog nedostatnih količina vina.


Tijekom radionice probali smo devet etiketa pušipela, kroz brojne izričaje, od pjenušca i pet-nata, do predikata. Najveću pažnju kušača privukli su pušipel K32 vinarije Horvat i macerirani pušipel X2 vinarije Cmrečnjak. Riječ je o netipičnim i vrlo hrabrim izričajima sorte koji pokazuju posvećenost i umijeće vinara.


Promišljeno, temeljito projektirano vino sa jasnom vizijom od trsa do čaše. Nije pretjerano reći da je čista avangarda. Šest mjeseci školovano u finim bačvicama od međimurskog hrasta, na nosu raskošno, sortne arome u prvom planu, slatkaste note hrasta i tek pozadinski dašak dima. ... Vino djeluje vrlo iskusno premda je tek u drugoj godini. Na najbolji način su ukazali u vinariji Horvat na potencijal sorte i njenu podatnost izvan mainstream niše.“ – riječi su kojima je sommelier Jakopović opisao Horvatov K32, koji je naziv dobio po broju klonova pušipela koji su „sudjelovali“ u stvaranju ovog vina.


Jakopović je također naglasio kako je pušipel velika sorta golemog gospodarskog potencijala, koji je uspješno potvrđen i u drugim vinskim zemljama, a najviše u susjednoj Mađarskoj. Dodao je da pušipel može dati širok spektar vina od pjenušaca, odležanih vina, maceriranih do visoko predikatnih, koji je već niz godina potvrđen i brojnim nagradama na svjetskim vinskim smotrama.


Ivan Goričanec i Krešimir Lovrec
Ivan Goričanec i Krešimir Lovrec

Kako se čulo, pušipeli, bili oni svježi ili odležani, nikada ne daju „banalno“ vino bez prepoznatljive arome, okusa i tijela vina. No važnu ulogu u cijeloj priči ima i nadigradnja brenda, kroz već spomenutu bocu, kreaciju Ivana Goričanca iz međimurskog dizajnerskog studija Reci DA, kao i specijalnu čašu za pušipel koju je za Međimurce, po uzoru na čašu za furmint, proizveo Riedel. Kako bi se pušipel natočio u bocu (pa kasnije i u čašu) vino prije punjenja mora dobiti minimalno 75 bodova na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo, te „proći“ interno kušanje među vinarima, članovima udruge.


Dobitnici nagrada za najbolje ocijenjena vina
Dobitnici nagrada za najbolje ocijenjena vina

Predsjednica ocjenjičake komisije na Urbanovu Ivana Alpeza ističe da, iz godine u godinu, unatoč klimatskim nedaćama koje ih nisu zaobišle ni ove godine, vinari prijavljuju na ocjenjivanje sve bolja vina, koja više nemaju problema. Alpeza je istaknula nagradu koja nosi ime legendarnog vinskog neimara Franje Lebara za najbolji sauvignon, koju je ove godine dobila vinarija Cmrečnjak, koja je prva u Međimurju, još 2018. godine, donijela kući Decanterovo zlato.


Sauvignon vinarije Dvanajščak-Kozol
Sauvignon vinarije Dvanajščak-Kozol

Horvat je ponosan i na projekt Mlado Međimurje, koji je okupio deset vinarija, a kojim se na tržište već u studenom plasiraju mladi chardonnay, sivi pinot i silvanac. Dodatno, udruga aktivno radi i na promociji sauvignona koji upravo u ovoj regiji daje najbolje rezultate u Hrvatskoj.


---

Tekst: Marinko Petković, diWine Croatia

Pripremila: Irena Lučić diWine Croatia

Foto: Irena Lučić

Commentaires


bottom of page