top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Pjenušci, kokteli i bossanova

Updated: Jul 9

When Life Gives You Lemon... autorski je koktel Irene Lučić, vlasnice diWine Cluba
When Life Gives You Lemon... autorski je koktel Irene Lučić, vlasnice diWine Cluba


Prošloga tjedna u vinskom klubu diWine na zagrebačkoj Opatovini održana je radionica koktela koju su podržali brendovi Enosophia i Aura. Uz zvuke bossanove desetak polaznika naučilo je spravljati ukupno pet koktela na bazi pjenušca, a za kraj ih je dočekalo iznenađenje u obliku gin-tonica obogaćenog Fernet Amarom.


Today rose by Enosophia bio je baza koktela
Today rose by Enosophia bio je baza koktela

Koktel je savršeno piće za ljeto, a mi smo se fokusirali na koktele na bazi pjenušca iz razloga što ne zahtijevaju puno opreme niti skupe sastojke. Pjenušac+liker+birani začini – jednostavna je formula za ljetnu sreću. Obavezna je još jedino dobra glazba ;)“ – objasnila je voditeljica radionice i vlasnica kluba Irena Lučić.


Na radionici koktela nije nedostajalo osmijeha i dobre zabave
Na radionici koktela nije nedostajalo osmijeha i dobre zabave

Polaznici radionice upoznati su sa kratkom poviješću koktela, koja seže još na početak 19. stoljeća. Riječ cocktail u prijevodu znači pijetlov rep i smatra se da je nastanak prvih koktela vezan uz borbe pijetlova. Ocem koktela smatra se Jerry Thomas, barmen u Metropolitan hotelu u New Yorku koji je za spravljanje pića koristio posudu od sterling srebra. On je 1862 izdao prvu knjigu za barmene u kojoj se nalazilo deset recepata za koktele. Njegov kolega, Harry Johnson 1872. godine izdaje drugu važnu knjigu „Bartender's Manual“ koja sadrži 34 recepata, a značajna je po tome što se u njoj prvi puta koristi izraz Martini.


Za koktel You Sexy Thing korišten je Aurin liker od suhe smokve
Za koktel You Sexy Thing korišten je Aurin liker od suhe smokve

Izuzev popularne Mimose, svi kokteli na radionici u diWine Clubu nose autorski potpis vlasnice Irene, a redom su spravljeni:

-        When Life Gives You Lemon (bijeli pjenušac, limoncello, limun, crveni papar, timijan)

-        You Sexy Thing (bijeli pjenušac, liker od suhe smokve, anis, kadulja, sušena naranča)

-        Rose Garden (rose pjenušac, sirup od ruže, pupoljci ruže, menta, borovica, limeta)

-        Kiss Me (rose pjenušac, liker od maraške, hibiskus, ružmarin, limeta)

-        BONUS – gin-tonic, Fernet Amaro, brusnica, naranča, lavanda


Irena Lučić, voditeljica radionice i vlasnica kuba na Opatovini
Irena Lučić, voditeljica radionice i vlasnica kuba na Opatovini

Svi isprobani autorski kokteli redovni su dio ponude kluba i omiljeni su među polaznicima radionica, kušanja i drugih programa. U diWineu koristimo charmat pjenušce Today od Enosophie, te uglavnom Aurine likere, zbog njihove visoke kvalitete i vrijednosti koju pružaju za novac. Nadam se da će svim polaznicima radionice, a i čitateljima ovih redaka ova radionica biti inspiracija da i sami pokušaju kreirati svoj jedinstveni ljetni koktel.“ – zaključila je Lučić





Osim radionice koktela, u diWine Clubu možete pohađati radionice Vino za početnike, Pjenušac za početnike te diWine&Cheese (powered by President) koja predstavlja novost u ponudi. Radionice se održavaju za grupu od minimalno 6 osoba, uz prethodnu rezervaciju termina, a predstavljaju sjajnu ideju za teambulilding, rođendansku zabavu ili naprosto – dobro provedeno poslijepodne.



 

---

Tekst: Irena Lučić, diWine Croatia

Foto i video: Irena Lučić, Milica Šundov (MilyFood), Maja Butorac, Sanja Imamagić

 

Comments


bottom of page