top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Pelješki vinogradari sa vinarijom Palihnić ruše predrasude o velikim vinarijama


Prošlog ponedjeljka, 21. veljače, nastavljen je ciklus vinskih prezentacija „Vrijeme je za…“ u režiji Vjeke Madunića. Imali smo priliku upoznati Pelješki vinogradar u vlasništvu obitelji Palihnić. Prezentaciju je, uz Vjeku Madunića i sommeliera Tome Jakopovića, vodio Stanko Štambuk, prodajni predstavnik vinarije.


Već na samom početku iznenadio nas je podatak da su Palihnići pod svojom vinarijom okupili čak 165 kooperanata sa područja Pelješke župe i Kune Pelješke. Udruženim snagama prosječno godišnje proizvedu oko 700.000 litara kvalitetnog i vrhunskog vina. Grožđe se prerađuje u vinariji smještenoj u Kuni Pelješkoj, koju vode otac Anto i sin Goran Palihnić, odnedavno vlasnik i direktor vinarije. Poslovna filozofija ovoga dvojca ujedinjenog sa direktorom prodaje Štambukom je, uz plasman na domaće tržište pretežito u retailu, izvoz u europske zemlje (Belgija, Njemačka, Estonija, Litva, Poljska, Slovenija), zemlje Dalekog istoka (Kina, Japan), te Australiju. Izvoz trenutno čini oko 15% ukupne proizvodnje, a izvozna letvica postavljena je na 25% što bi garantiralo stabilnu proizvodnju i likvidnost pri isplati kooperanata.


Palihnići u svom vlasništvu imaju oko 100.000 loza na 10 hektara (tzv. sadnja metar na metar) koji daju godišnji prinos od ukupno 12 tona. Na to valja pridodati još 150 tona kooperantskog grožđa, čiju uzgoj Palihnići pažljivo kontroliraju i podržavaju. Grožđe se osim na čuvenim pozicijama Dingač i Postup uzgaja još u Podobuču, Oskorušnom i Donjoj bandi.


Kušanje je započelo Roséom 2019 godine, dobivenim, jasno, od plavca malog. To je beskrompromisno suho vino, nešto teže strukture tijela no što je uobičajeno za ružičasta vina. Sadrži dobro uklopljenih 12,5% alk i općenito je u sjajnoj formi uzevši u obzir godinu berbe. Iz vinarije ističu kako su kupci ovog vina pretežito mlađe osobe, kojima i odgovara vrlo ugodna cijena od maloprodajnih 40ak kuna.


Plavac Mali Selekcija 2019 spravljan je od kombinacije grožđa sa položaja Postupa i Kune Pelješke. Ovo vino dolazi u dvije varijante – onoj za domaće tržište pri čemu sadrži 15,5% alk i onoj prilagođenoj za kinesko tržište, gdje se sa 13%alk plasira pod nazivom „Dragon Blood“ U ovom vinu osjeća se udio suhica te posjeduje pomalo likersku notu. Riječ je o vrlo elegantnom vinu, prikladnom za čuvanje. Visoka spremnost u odnosu na godište jedna je od najvećih prednosti ovoga vina, dok je druga vrijednost za novac, obzirom da je dostupno po MPC od ugodnih 60-ak kuna.


Uslijedio je Postup 2019 uzgojen na mikrolokaciji Podobuč na kojoj vinarija broji 4000 trsova. Ovo je vrlo elegantno vino sa sjajno uklopljenih 15,5% alk kojem, doduše, nedostaje pokoja godina do idealne forme. Školovano je u barrique bačvicama 6 mjeseci, što je informacija koja je pokrenula diskusiju prisutnih kušača o barriqueu kao alatu u konačnom oblikovanju vina. Anto Palihnić je vinar stare škole koji izbjegava preveliki okus drva. Vino u novim bačvicama ostaje 4-6 mjeseci nakon čega nastavlja odležavati u inoxu. Ovo vino dostupno je po cijeni od 90 kuna.


Dingač 2019 dolazi sa 1500 trseva iz trideset godina starog vinograda. Uz 17% alk obilježava ga dublja boja, zreli mirisi bobičastog voća uz poneku herbalnu notu kadulje te intenzivan ekstrakt. Riječ je o vinu s velikim potencijalom starenja, čije maloprodajna cijena od oko 100 kuna itekako predstavlja vrijednost za novac.


Kao poslastica na kraju, dočekao nas je Dingač Riserva iz 2015. Odležano 3 godine u bačvi, ovo je daleko najzrelije i najozbiljnije vino ove prezentacije. U organoleptici se iščitava mineralnost te karakteristične note smokve i suhe šljive. Unatoč starosti od gotovo sedam godina, pred ovim vinom je još barem desetak godina trajanja u punoj formi. Vinarija je plasira na tržište u ograničenoj nakladi, uz – više ne baš tako pristupačnu – cijenu od 450 kuna. „Malo riječi treba kad se voli“ – opisao je za kraj ovo vino veliki vinski znalac i novinar Željko Suhadolnik, pa smo, povedeni tim dobrim primjerom, nastavili bez pretjerane analize uživati u sjajnim Palihnić uratcima kroz ostatak večeri.


Palihnić vina, osim što predstavljaju stvarnu vrijednost za novac, uspješno ruše predrasude o korporativnim vinima. Svakako ih kušajte!



---

Tekst: Irena Lučić za diWine Project

Foto: Marko Čolić

Comments


bottom of page