top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Održano 22. Urbanovo


Tradicionalno svakog svibnja, Međimurje živi u ritmu eno-gastronomska manifestacije Urbanovo. Mjesto radnje je Štrigova, pitoreskna vinorodna općina u kojoj su se ponovo okupili renomirani proizvođači i ljubitelji vina kako bi u fokus stavili vino pušipel – snažan vinski brend koji se pakira u posebno dizajnirane bocama i poslužuje u posebnoj čaši. Festival pušipela smatra se ključnim međimurskim festivalom vina koje svakako valja doživjeti, a ove godine se publici predstavilo više od 20 vinarija sa preko 130 etiketa.


''Cilj Urbanova 2023. je stavljanje fokusa na kvalitetu svake kapi vina koja izlazi iz naših podruma pri čemu mislim i na manje vinare, a ne samo na velike proizvođače" - rekao je na samom otvorenju Festivala Pušipela Robert Horvat, predsjednik Društva Hortus Croatiae, organizator ove manifestacije pozdravljajući okupljene goste među kojima su bili bivši predsjednik RH u dva mandata Stjepan Mesić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik i Rudi Grula direktor Turističke zajednice Međimurske županije. Ove godine je županija partner Šibensko-kninska županija, a posebnost svečanog otvorenja je i otvorenje izložbe “Vino na granici/Vino na meji” u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi.


Manifestacija Urbanovo mjesto je susreta proizvođača i potrošača vina. Okuplja i proizvođače vinske opreme kao i poduzetnike, vlasnike restorana te sve koji na bilo koji način sudjeluju u proizvodnji i potrošnji vina. Hortus Croatiae, na čelu s predsjednikom Robertom Horvatom, neumorno radi na promociji i popularizaciji međimurskih vina pa je i ovog Urbanova osiguran bogat program u kojem svatko može pronaći nešto po osobnom ukusu. Posebno je zanimljiv Urbanovo gurman tjedan tijekom kojeg su restorani uključeni u projekt nudili hranu sljubljenu s vrhunskim vinima po jedinstvenoj cijeni od 30 eura (tri slijeda, tri vina). Kultni restoran Terbotz tako je sljubio kultna vina sa specijalitetima kuće poput lungića u koprivi s pireom od batata, raguom od smrčki, te čipsom od rikule i umakom demi-glace.


Kako sljubiti pušipel i autohtone zalogaje pokazao je i sommelier Tomo Jakopović u Vinskoj kući & wine camp Hažić otkrivajući sve tajne pušipela, a vlasnica ovog izletišta Tatjana Hažić pokazala je kako se uz pušipel odlično sljubljuju i autohtone zlevanke, štrudle i kolači koje je pripremila od domaćih jabuka sa svog imanja.


Odlučite li se za boravak u Međimurju, svakako rezervirajte smještaj u Termama Sv.Martin, gdje ćete se relaksirati i dobro odmoriti kupajući se u termalnoj vodi, spavajući u posebno dizajniranim sobama i uživajući u činjenici da se nalaze na odličnom mjestu s kojeg se Međimurje može dodatno istražiti. Ukoliko vam uza sve navedeno ipak bude nedostajalo još sadržaja, ne propustite posjetiti mini muzejsku zbirku s temom 'vino u Međimurju' i posjet najstarijem podrumu u ovom dijelu Hrvatske, u vlasništvu vinarije Lovrec (ispred vinarije se nalaze dvije platane koje svojim krošnjama ali i korijenjem stvaraju idealnu klimu podrumu), ali i uživati u jedinstvenom Vinskom kvizu by Ivan Goričanec kroz kojeg ćete naučiti jako puno o vinu, kušati odabrana vina te na kraju shvatiti koliko dobro poznajete vinsku priču Međimurja.

Urbanovo se nastavlja tjednom otvorenih podruma od 19. – 20. svibnja, a svoje podrume za posjetitelje otvaraju vinarije Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar i Vuković.


--- Tekst: Alma Premerl Zoko

Pripremila: Irena Lučić. diWine Croatia

Foto: Nikola Zoko

댓글


bottom of page