top of page
Writer's pictureIrena Lučić

Najbolji gutljaj ove godine - ZGrappa festival 2024


15. i 16. studenog festival ZGrappa powered by Bumbar 2024 vraća se s duplom dozom inspiracije i užitka! Odvažite se zakoračiti u svijet destilata, gdje svaka kap priča svoju priču, a svaki okus krije mali svemir tradicije, inovacije i kreativnosti. ZGrappa vam donosi festival koji prkosi jednostavnom pijenju i vodi vas ravno u srce kulture rakije, likera i najfinijih svjetskih destilata.


Ove godine, kroz dva dana programa, čekaju vas četiri predavanja, dva masterclassa i nevjerojatna POP-UP trgovina – savršeno mjesto za sve kojima srce brže zakuca kad se spoje dobar miris, skladan okus i bogata povijest proizvodnje jakih alkoholnih pića. Pripremite nepce za kušanje 300 vrhunskih destilata, ali uz obaveznu hidrataciju Cetinom.



Festival ZGrappa 2024: program bogat predavanjima i masterclassovima

U dvorani Petog Kupea, program ZGrappa festivala otvara se pomno odabranim predavanjima koja istražuju jedinstvene aspekte destilacije i ljubavi prema vrhunskim alkoholnim pićima. Prvog dana festivala, renomirana stručnjakinja Cecile Lecerf iz Spirit France povest će posjetitelje na putovanje kroz terroire Armagnaca i Calvadosea. U masterclassu „Unique terroirs from France,“ Lecerf predstavlja ove dragocjene francuske destilate, pričajući priče o tlu, vremenskim uvjetima i bačvama koji svaki od ovih alkoholnih proizvoda čine neponovljivim. Nastavak dana obogatit će Anita Tepeš, koja će u predavanju destilerije Martin Albus otkriti metode kombiniranja tradicije i modernih tehnika, pokazujući kako odabrani sastojci, recepture i suvremena oprema stvaraju nove standarde za rakije i likere visoke kvalitete. Njeno predavanje daje priliku ljubiteljima destilata da čuju o razvoju i inovacijama na domaćem i međunarodnom tržištu.



Drugi masterclass: „BBC Spirits presenting Ikigai Collection – Authentic Japanese Collection”, predstavlja kupcima i potrošačima filozofiju japanskog načina života. Ovdje će biti predstavljeni brendovi - japanski gin Etsu te viskije iz destilerije Kurayoshi, kolekcija Ikigai. Ikigai je japanska filozofija koja se prevodi kao razlog postojanja ili svrha života i dolazi od 2 riječi 'Ikiru' što znači živjeti i 'Shigai' vrijedno činjenja. Program subote zapečatit će predavanje profesora Ante Lončarića i Daria Grabarića, osmišljeno kao dubinski uvid u proizvodnju jakih alkoholnih pića. Prof. Lončarić će s tehničke strane obraditi specifičnosti i karakteristike raznih destilata, od fermentacije do destilacije, a Grabarić, prvi hrvatski nositelj WSET Level 3 Awards in Spirits će istražiti kako marketing može stvoriti prepoznatljiv identitet i pomoći domaćim rakijama da dosegnu međunarodno tržište.


Anita Tepeš, destilerija Martin Albus
Anita Tepeš, destilerija Martin Albus

Osim edukativnog dijela, ZGrappa nudi i užitak BBQ delicijama Hot Yarda i kavama iz WellBean Worlda, a brojne degustacije omogućit će posjetiteljima da prožive svaki trenutak ovog mirisnog i okusa punog festivala – uz neizostavna darivanja i iznenađenja koja će ovaj događaj učiniti još čarobnijim. Ako ste spremni za pravi miks zabave, edukacije i gurmanske avanture, ZGrappa čeka na vas, a karte su u prodaji na platformi Entrio. Festival se održava od 13 do 20 sati, a s kupljenom ulaznicom osim kušanja, ulaz je slobodan na ukupno šest predavanja te radionica za koje se posjetitelji, unaprijed, ne moraju prijavljivati.


Program festivala ZGrappa

izv. prof. dr. sc. Ante Lončarić, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek
izv. prof. dr. sc. Ante Lončarić, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek

Petak, 15.11.

13:05 – Svečano otvaranje; Marin Levaj, organizator festivala, održat će pozdravni govor i otvoriti ovogodišnji ZGrappa festival.

13:15 – Proglašenje pobjednika 6. Crospirit ocjenjivanja; U organizaciji Gospodarskog lista, Agronomskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, bit će proglašeni najbolji rakije, likeri i ginovi.

15:00 – Masterclass „Unique terroirs from France“; Cecile Lecerf iz Spirit France predstavit će prestižne Armagnace kuće Janneau i Calvadose kuće Boulard, koje se ističu svojim terroirima i jedinstvenim karakteristikama.

17:00 – Predavanje: Anita Tepeš o rakijama i likerima destilerije Martin Albus; Prikaz tradicionalne tehnike kombinirane s modernim metodama za stvaranje proizvoda vrhunske kvalitete.

19:00 – Predavanje: Dejan 'Rakija' Veljović; Dejan Veljović govori o autohtonim sortama voća i njihovom potencijalu da rakiju pozicioniraju kao globalno prepoznatljiv brend.


Dejan Veljović
Dejan Veljović

Subota, 16.11.

15:00 – Predavanje: BELGRADE URBAN DISTELLERY “Novo lice šljivovice”, Rakija Branko; Priča o posebnoj šljivovici Branko koja spaja tradicionalnu kvalitetu rakije s karakteristikama vrhunskih burbona.

16:30 – Masterclass: „BBC Spirits presenting Ikigai Collection – Authentic Japanese Collection“; Marko Fois predstavlja japanske destilate kolekcije Ikigai, uključujući viskije i ginove, koji su istaknuti primjer filozofije japanskog načina života.

17:45 – Proglašenje pobjednika 2. ZGrappe po izboru publike; Posjetitelji biraju najbolju rakiju, gin, liker te dizajn etikete

18:00 – Predavanje: Specifičnosti i karakteristike jakih alkoholnih pića – što s rakijama?; Prof. Ante Lončarić i Dario Grabarić, prvi hrvatski nositelj WSET Level 3 Awards in Spirits, vode predavanje o temeljnim principima proizvodnje alkoholnih pića i mogućnostima primjene marketinga za poboljšanje prepoznatljivosti rakija.


---

PR & foto: ZGrappa

Comments


bottom of page