top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Mlada ljubuška vinarija Majić osvaja domaća i strana tržišta


Iako se na tržištu pojavila prije svega nekoliko godina, obiteljska vinarija Majić velikim koracima grabi na domaćem (BiH) tržištu, no također i u Hrvatskoj i Njemačkoj. Priča započinje 3.500 loza i malim podrumom smještenim rodnoj Vitini, gdje je glava vinarije, Vjekoslav Majić, još kao dječak stekao prvu ljubav prema proizvodnji vina.


Prije nekoliko godina Majići se odvažuju na profesionalnu proizvodnju - prvi veći nasadi zasađeni su tijekom 2018. i 2019. godine, ukupno oko 18.000 trsova, dok je ovoga proljeća zasađeno dodatnih 15.500 loza na plantaži u Ljubuškom Blatu. Također, za potrebe moderne proizvodnje, sagrađena je i nova vinarija u Cernu.


Na promociji ove ambiciozne vinarije, održane u Češkom domu u Zagrebu, pod redateljskom palicom vinarevog imenjaka – Vjeke Madunića (Vrijeme je za…) i uz stručno vodstvo sommeliera Darka Lugarića, kušali smo ukupno deset vina – većinom dobivena od autohtonih sorti hercegovačkog kraja – žilavke, blatine i trnjka. "Kod nas u Hercegovini, tko nema žilavku i blatinu ne može dobiti ni kućni broj." – u šali objašnjava Majić. Blatina je godinama neprikosnoveno bila prvo crno vino ovoga kraja, ali sve veći nasadi trnjka, koji iz godine u godinu rastu geometrijskom progresijom, pokazuju da bi kroz otprilike deset godina ove dvije sorte mogle biti podjednako zastupljene.


Našao se tu i pošip koji je privukao pažnju zanimljivom metodom vinifikacije i ostatkom šećera netipičnim za ovu sortu. Vjeko Majić odlučio se na sadnju pošipa poučen iskustvom vinarije Nuić, koja je prva introducirala sortu u hercegovačko područje.


Sve u svemu, zaključujemo da je riječ o vinariji na koju svakako valja obratiti pažnju – za vina Majić zasigurno će se još čuti. Osim entuzijazma i ambicije, posjeduju obiteljsku slogu, radne navike, ali i svijest o važnosti učenja i usavršavanja. Pa se tako Majiću svom radu savjetuje sa agronomima i enolozima Agromediteranskog zavoda u Mostaru, kao i sa stručnim otac-sin dvojcem, Darkom i Branom Šimićem. U svakom slučaju, obratite pažnju! Živjeli!!


---

PR: Vjeko Madunić, Vrijeme je za…

Foto: Marko Čolić

Pripremila: Irena Lučić, diWine Croatia

コメント


bottom of page