top of page
Writer's pictureIrena Lučić

Krčki fine dining: chef Marin Pleše i njegove delicije


Čim prijeđete most koji spaja kopno s otokom Krkom, ulazite na poseban otok koji i nakon turističke sezone nudi obilje sadržaja za svakog gosta. Ako pitate lokalce, s osmijehom će vam reći kako zapravo jako vole postsezonsko razdoblje, posebice listopad, jer su tada temperature niže, priroda obiluje plodovima, a gosti koji ih posjećuju zahtjevniji su i spremni isprobati nešto novo. To je osobito slučaj ako za svoju bazu odaberu Vilu Rova.


Obitelj Krnčević
Obitelj Krnčević

Vila se smjestila u prekrasnoj uvali istog imena, nedaleko od Malinske, a očarava prekrasnim pogledom na more i gradove Rijeku i Opatiju, kao i na planinu Učku. Upravo ovdje, na ovom tlu, Ivica i Slavica Krnčević izgradili su 1996. godine pansion Vila Rova. Sedam godina kasnije, 2003. godine, pansion je proširen i postaje mali hotel s 3 zvjezdice. Bio je to tada jedan od prvih obiteljskih hotela u Hrvatskoj, zbog čega se ova vrijedna obitelj s pravom smatra pionirima u tom poslu. 2015. godine, uz potporu sredstava Europske unije, hotel je proširen dodatnim katom, wellness prostorom, vanjskim grijanim bazenom i jacuzzijem, sve u skladu s prirodom. Ugrađeni su solarni kolektori, senzori za rasvjetu, sustav pametnih soba i slično. Sve to rezultiralo je dodatnom zvjezdicom koja je stavila točku na "i" procesu rasta i evolucije pansiona, pretvarajući ga u najbolji mali obiteljski hotel u Hrvatskoj.


Hotel u skladu s prirodom!

"Ponosni smo što je upravo Malinska mjesto s najvećim brojem obiteljskih hotela na otoku Krku. Obiteljski hoteli su pravi ambasadori turizma jer je posvećenost gostu apsolutni prioritet. Kroz izravan kontakt i razgovor s gostima, uspijevamo prenijeti dio običaja, kulture i baštine našeg otoka i prekrasne Hrvatske. Povezujući se s gostima i pružajući lokalno autentično iskustvo, živimo održivi turizam. Naravno, tu je i ekološki aspekt; u ovako divnom okruženju uz more, naša je dužnost poštivati prirodu i more, te se trudimo živjeti u skladu s tim standardima. Naši gosti cijene zelenilo koje ih okružuje, posebno su zainteresirani za masline, oleandar i ružmarin, biljke koje mogu pronaći oko hotela" - kaže Danica, jedna od troje djece Krnčevića. Ona, zajedno sa sestrom Maricom, radi na promociji hotela, dok brat Petar vodi segment ugostiteljstva. Njihovi roditelji su nositelji poslovanja, uvažavajući doprinos mladih u rastu i razvoju. Fascinantno je vidjeti kako svi odlično surađuju u cilju postizanja istog cilja, što je i prepoznato 2022. godine kada je ovaj obiteljski hotel nagrađen Turističkim cvijetom i titulom najboljeg malog obiteljskog hotela u Hrvatskoj.


"Naš otac Ivica Krnčević, porijeklom s otoka Vira, osoba je koja razumije ugostiteljstvo i posao obavlja s prirodnom lakoćom. Gledajući njegov primjer, shvatili smo što znači uvijek biti nasmijan i posvećen gostu, zbog čega smo se zaljubili u posao. Zahvalni smo mu na tome. Još kao mala djeca shvatili smo primjerom naših roditelja da je posvećenost poslu, odricanje i rad ono što dovodi do rezultata, polako, ali sigurno. Majka je godinama radila dva posla, ujutro kao učiteljica u školi, popodne u administraciji i na recepciji hotela. Danas mi djeca preuzimamo sve više obaveza, pa roditelji imaju malo više vremena za sebe. Iako ne posustaju, planiraju renovaciju interijera restorana za iduću godinu. No, pokazali su nam što znači održivi rast, kako je moguće širiti posao, ali je istovremeno i slušanje gostiju i tržišta, te ulaganje potrebno i važno za napredak" - kaže Danica otkrivajući kako mnoge goste oduševljava gastronomija restorana Vila Rova koji djeluje u sklopu hotela. Gosti uživaju u à la carte doručku te degustacijskim večerama. Spoj gastronomije, wellnessa, zelenila, boravka u prirodi i uz more glavni su razlozi dobre popunjenosti i u posezoni. Hotel je otvoren od Uskrsa do sredine studenog, s planom cjelogodišnjeg rada u budućnosti, okrenut i domaćim gostima kojima bi ovakav miran i obiteljski objekt trebao biti odličan bijeg od svakodnevice.


Poštujući masline...

Prostor ispred samog hotela krasi predivan maslinik, ispod kojeg se nalazi javna plaža. Gosti naprosto obožavaju ležaljke u tom masliniku, koriste ih kao sunčalište dok im masline pružaju prirodni hlad i idealno mjesto za čitanje knjige, slušanje glazbe i opuštanje, gotovo u potpunoj privatnosti. Maslina kao namirnica posebno je poštovana od strane Krnčevića: ona je predstavnik njihove regije, ali i ovog hotela. Baš to maslinovo ulje iz tih maslina koristi se na stolu i predstavlja početak njihovih fine dining večera u restoranu, zajedno s kruhom koji svakodnevno posluže gostima. A da okus bude još bolji, dodaje se još nekoliko zrnaca domaće soli koju sami proizvode. Krčko maslinovo ulje, morska sol i domaći kruh predstavljaju temelje nekadašnje kuhinje otoka Krka. Inspirirani maslinama, ovaj hotel sudjeluje u projektu TZ Malinske pod nazivom Olive Touch, edukativni gastro i wellness program koji uključuje izlete u maslinike domaćih proizvođača maslina, a maslina se provlači kroz fine degustacijske večere kao i wellness program.


Fine dining iskustvo uz zalazak sunca

U restoranu Vila Rova, kako vanjski gosti, tako i gosti hotela, mogu uživati u jedinstvenom gastronomskom doživljaju otoka Krka, čije bogatstvo namirnicama dolazi do izražaja u svakom slijedu i svakom zalogaju. Najpotpunije iskustvo i priču o Krku omogućuje degustacijski meni "The Bridge", zamišljen kao večera u 6 slijedova s visokom kuhinjom. Uvod u degustaciju predstavlja brioche od žitnog brašna u čast kraju Dubašnica, koji nosi ime po hrastu dubu, uz domaće maslinovo ulje proizvedeno od maslina koje okružuju restoran. Tu je i sol koju sami proizvode, iz mora uvala u kojoj se smjestio hotel Vila Rova. Zaplet krčke priče na tanjuru je sirovi kvarnerski škamp ukrašen uljem, cvijetom i listom Dragoljuba iz našeg vrta, te vrhunac ručno rađenih šurlica u raguu od hobotnice s espumom od kravljeg sira, kao i sporo pečena krčka janjetina uz pire od celera i borovih iglica. Rasplet je posvećen interpretaciji tradicionalnog krčkog presnaca od svježeg ovčjeg sira sa svježom skutom.


"Prilagođavamo meni sezonalnosti namirnica. Vjerujemo da je doživljaj koji nudimo poseban način povezivanja gosta, doslovno 'The Bridge' ili most s našim otokom, ali i sa svim proizvođačima, ribarima, pastirima i onima koji nam omogućuju rad s kvalitetnim svježim namirnicama našeg otoka. U ovom periodu nudimo i interpretaciju tradicionalnog krčkog deserta 'Presnac', kao i osvježavajuću, hladnu juhu od cikle i trešnje, domaće šurlice s raguom od kozlića: (tradicionalna domaća tjestenina / ragu od trganog kozlića / pesto od sušenih pomidora / chilli). Sve namirnice koristimo sezonski, a sada se veselimo jeseni i jesenskim plodovima koji će se naći na tanjuru restorana. Gostima želimo pružiti gastronomsko iskustvo koje će biti primarni razlog njihovog dolaska, posebno u pred i postsezoni kada istraživači destinacija žele uživati u kvalitetnim lokalnim namirnicama, preciznim tehnikama kuhanja i priči o podneblju koju pričaju kreativni tanjuri. Potvrda naše vizije je i činjenica da je Kvarner iduća europska regija gastronomije, a mi ćemo biti posebno spremni za tu priliku. Zimsku pauzu ćemo iskoristiti za renovaciju interijera restorana."


Fine dining pod vodstvom chefa Marina Pleše

Tko je zaslužan za gastronomska čuda u Vili Rova? To je samozatajni chef Marin Pleše, rodom s otoka Krka iz Malinske, koji je svoje kulinarsko umijeće usavršavao u Konobi Pelegrini u Šibeniku, restoranu s Michelinovom zvjezdicom, te u zagrebačkom restoranu Manu pod vodstvom šefa kuhinje Matije Bogdana, kojem je bio sous chef. Njegovu stručnost dokazao je odlukom da se vrati korijenima i preuzme upravljanje ovom kuhinjom. Restoran je odmah na početku dobio priznanje Gault & Millau u nezavisnom vodiču za kulinarsku scenu Kvarnera za 2023. godinu.


"Jesen je naše omiljeno godišnje doba, pogotovo ako nas priroda nagradi sunčanim i lijepim vremenom. Kroz rujan, gosti još uvijek uživaju u kupanju, često u moru. U listopadu koriste grijani vanjski bazen i jacuzzi, kao i unutarnji wellness centar. Šetnje uz more, vožnje biciklom po brojnim stazama otoka Krka omiljena su aktivnost. U listopadu smo aktivno uključeni u Olive Touch program, veselimo se berbi maslina, kušanju mladog maslinovog ulja, masažama i gastronomiji", zaključuje Danica, dodajući kako restoran Vila Rova priprema poseban program degustacijskih večera svake subote u sklopu Olive Touch programa, kao i gostovanja poznatih kuhara, a sve najave možete pratiti na društvenim mrežama hotela.


---

PR: Alma Premerl Zoko, Modni ALMAnah

Pripremila. Irena Lučić

Foto: Nikola Zoko

Commentaires


bottom of page