top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Kad vinogradari postanu vinari - priča o vinima Todor

Updated: Mar 13



Gostovanje čarske vinarije Todor s Korčule u Češkom domu u Zagrebu, na tribini/promociji "Vrijeme je ZA...", potvrdilo je da vinogradari i vinari koji su svoje grožđe prodavali, mogu i sami postići više ako ga zadrže u podrumu, njeguju i buteljiraju. No, dug je i zahtjevan put do nagrađivanih pošipa sa samo 1,2 ha vinograda koji godišnje daju 6000 butelja.




Jurica Tomić (vinarija Todor) i Vjeko Madunić (organizator promocije)
Jurica Tomić (vinarija Todor) i Vjeko Madunić (organizator promocije)

Iza njih stoje braća Jurica i Željko Tomić, a u 2020. godini njihova berba iz 2021. rezultirala je s dva izvrsna pošipa, jedan od ranije (sredinom kolovoza) birane, selekcionirane berbe pod nazivom Pošip Perla sur lie, dok je ostatak grožđa sa oko 1 hektara obran do početka rujna osvojio srebro na Decanteru 2023. Prvo, Perla, sa 90 bodova, a redovni pošip s 93 boda. Na Sabatini u Vodicama 2022., Perla je osvojila srebrnu plaketu/medalju. Korčula, domovina pošipa, natječe se s Smokvicom i Čarom. Željko Tomić pojasnio je zemljopisne prednosti i bolja pedološka svojstva Čare, gdje se vlaga manje zadržava u odnosu na brežuljkastu Smokvicu. Pošip ne voli puno vlage, pa je čarska mikrolokacija s crvenicom i rubnim šljunkom odlično tlo za ovu sortu, dajući joj prepoznatljivu mineralnost. Vinarija ne otkupljuje grožđe, a u prosječnoj godini beru 1.40-1.60 kg po trsu, što prinosi oko 11000kg grožđa.


Sommelier Darko Lugarić, Vjeko Madunić, Jurica Tomić
Sommelier Darko Lugarić, Vjeko Madunić, Jurica Tomić

Plasman, osim kućnoga praga, je u korčulanske restorane, postižući vrlo dobru cijenu za Perlu - 16 eura, a za redovni pošip i plavac 11 eura. Nona Tomića zaslužna je za ime Perla, nazivajući ljepotu nekog događaja, stvari i ljudi perlom. Tomići još imaju i plavac mali na relativno maloj površini, te pune 1000 do 1200 boca ovisno o godini. Planiraju u bliskoj budućnosti povećati ukupnu površinu na 2 hektara s navedenim sortama, što bi u prosječnoj godini dalo oko 10 tisuća kvalitetnih pošipa i plavca malog. U vinariji stručno enološki svojim savjetima sudjeluje poznati korčulanski enolog Perica Žuvela. Vinarija nosi naziv Todor po nadimku jer je u selu puno Tomića.


Na radionici koju je vodio sommelijer Darko Lugarić, kušali smo osam etiketa:

  1. Pošip 2023

  2. Pošip 2022 - 13.7% alkohola i 5.7g/L kiseline

  3. Pošip 2021 - 13.6 i 5.8

  4. Pošip Perla sur lie 2023

  5. Pošip Perla sur lie - 13.8 i 5.5

  6. Pošip Perla sur lie - 13.5 i 5.4

  7. Plavac mali 2023

  8. Plavac mali 2022 - 14.3 i 6.5




Mineralnost vinograda Čare

Enolog Franjo Francem ističe da pošipi trebaju vrijeme za sazrijevanje čak i više od jedne ili dvije godine, a da im za duže odležavanje, sedam do 10 godina, nedostaje kiselina. Vino je putrasto, izražene mineralnosti i mogu se pronaći sve tipične karakteristike sorte, koja ne trpu gorčinu ili ljutost, kojima pesticidi mogu biti uzrok o čemu valja voditi računa.


U tri godine starom vinu Pošip sur lie Perla 2021 sa 13% alkohola i 5.5 g/L kiseline. Nakon početne prerade u inoxu, vino je pretočeno u drvo i miješano na finom talogu između 3 i 4 mjeseca. Vraćeno u rostfraj a zatim punjeno u boce početkom ljeta 2022. Vino je suho, žive zlatno žute boje, lijepog intenzivnog mirisa. Osjeti se suha marelica, smokva, tropsko kandirano voće (đumbir). Ima izraženu mineralnost, lepršavije note, slasnost i gorčinu mokroga kamena. Vino je u dobroj formi i ubuduće će još rasti. Izrečena je paralela sa poznatim chablisom jer oba vina daju mineralni štih. U Decanterovoj ocjeni stoji: "Izražajne cvjetne note marcipana i kadulje s daškom vanilije. Ukus je prilično citrusan s uljnom teksturom i dugim slanim, mineralnim završetkom". Gastronomska preporuka puretina u umaku od bijelih šparoga sa njokima, file pečene sabljarke, grdobina u pošipu prilog riža sa mladim porilukom, teletina ispod peke.




Korčulanski plavac mali i etikete na glagoljici

Plavac mali 2023, jasno još u bačvi, za ovu priliku je donesen kako bismo vidjeli trenutno stanje i mogućnosti. Vino je žive rubin crvene boje sa ljubičastim odsjajem, intenzivnog voćnog mirisa (mlada šljiva, višnja, kupina, začinske note cimeta, čokolade, drva...). U ustima suho, tanično, ali ti tanini ne smetaju, nisu agresivni. Vino je pitko, elegantno i ima dobar potencijal, ali jasno još je premlado. Vinarija za sada ide u prodaju godine za godinu, tako da će ovaj plavac u boci biti ovoga ljeta. Količine im ne dozvoljavaju duže dozrijevanje.



Vinarija Todor ima lijepe etikete na kojima su glagoljicom ispisana imena djece Jurice i Željka: Ela, Klara, Šimun, Jure i Filip. Za Perlu su odabrali robusnu, tešku bocu koja i vizualno sugerira važnost toga vina. Završno, Tomići su na dobrom putu, sigurno treba još povećati kapacitete, odnosno trsove, imaju za kontinentalne prilike u Hrvatskoj odlične cijene. Trebaju nastaviti u istom smjeru i ostavljati određeni broj boca za arhivu i zbog sebe i budućih nastupa u javnosti, zaključio je Lugarić.


---

Tekst: Marinko Petković za diWine Croatia

Foto: Irena Lučić

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page