top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Jestivo cvijeće i mikrobilje oduševili posjetitelje EKOTLON

U organizaciji 24 sata i portala missZDRAVA na zagrebačkom Bundeku, u subotu 21. rujna održan je EKOTLON - Reuse & Recycle festival na kojem  se održala i vrlo posjećena radionica o jestivom cvijeću i mikrobilju.

 

Albert Marinculić i chef Bojan Hohnjec
Albert Marinculić i chef Bojan Hohnjec

Razni namazi od mikrobilja i cvijeća, slatke delicije poput sezonske savijače od jabuka i zobene pločice uz dodatak lemon curda i sve ukrašeno cvijećem, oduševili su brojne posjetitelje radionice koju su vodili predsjednik Udruge biofila Hrvatske, prof. Albert Marinculić, Valentina Merz ispred obrta za ekološku proizvodnju bilja Etix-eko i chef Bojan Hohnjec, urednik portala Gric Gric.

 

Okupljenima su prezentirani načini pripreme namaza te su objašnjeni principi kako se jestivo cvijeće i mikrobilje može upotrijebiti u svakodnevnim jelovnicima. Tako primjerice za doručak možete pripremiti domaći svježi sir i vrhnje s mikrobiljem, za ručak tjesteninu u umaku od gljiva s mikrobiljem rotkvice, a za večeru namaz od mikrobilja brokule, rikole, špinata uz dodatak cvijeća - dragoljuba i kadifice, koji možete poslužiti na lagano prepečenom kukuruznom kruhu.

 

Posebno zanimljivi okusima i mirisima bili su namazi od mikrobilja s grahom, rajčicom, paprikom, radičem i brokulom, namaz od hrena, kukuruza, zelene rajčice s uljem kukuruznih klica, namaz od patliđana, paste od sezama, češnjakom, limunom te namaz od mikrobilja pšenice, brokule, bijele rotkve, češnjaka i maslinovog ulja.

 

Chef Bojan Hohnjec
Chef Bojan Hohnjec

Da se i slatke delicije ukusno i skladno nadopunjuju u gastronomiji najbolje je prezentirala savijača od jabuka s namazom od limuna ukrašena cvjetovima miloduha. Ukusni i zdravi zalogaji svidjeli su se i najmlađima, koji su rado kušali šarene cvjetne latice i mikrobilje te na taj način upoznali novi svijet divne gastronomije.

 

Uživajte u prirodi, okusima i mirisima koje nudi, poštujući pravila njezinog očuvanja koja su nam danas sve veći prioritet. Kratki video prilog s održane radionice možete pogledati OVDJE.


---

Tekst: Tonka Hohnjec

Fotografije: Boris Ščitar

Commentaires


bottom of page