top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Hercegovačka vinarija Rubis ozbiljan je igrač na tržištu


Vinski brend Rubis, prisutan na tržištu od 2014. godine, nosi tradiciju uzgoja vinove loze generacijama unatrag na području Brotnja, koje je postalo poznato kao "Hercegovački Bordeaux". Na prezentaciji "Vrijeme je za..." u režiji Vjeke Madunića te pod stručnim sommelierskim vodstvom darka Lugarića, zagrebačkoj je publici predstavljeno ukupno osam etiketa.


Vinarija Rubis nalazi se između Čitluka i Međugorja, u mjestu nazvanom Vionica, a posjeduju 10 hektara vlastitih vinograda i otkupljuju grožđe s dodatnih 35 hektara od svojih kooperanata. Počevši s 20.000 butelja 2014., godišnja proizvodnja vinarije porasla je na današnjih preko 300.000 boca. Vinarija ima jaku prisutnost na domaćem tržištu, posebno u Dalmaciji, te izvozi u susjedne Srbiju i Crnu Goru, u Europi u Nizozemsku i Njemačku, te u SAD i Šri Lanku. Vinarijom rukovode tri vlasnika - Goran Vrljić, Severin Pušić i Olivera Mandarić


Vinogradi su raspoređeni na tri glavne lokacije: Prenj, gdje uzgajaju žilavku i blatinu na nadmorskoj visini od 150-200 metara, gdje se uzgajaju blatina, trnjak, merlot i žilavka te Pjana brda s vinogradima žilavke, blatine, chardonnaya, syraha, cabernet sauvignona i cabernet franca, na nadmorskoj visini od 250-300 metara. Vinogradi na Pjanim brdima, stari 77 godina, redovito se obnavljaju na istim trsovima.


Tijekom godina, Rubis je osvojio niz medalja, uključujući 4 srebrne medalje na Decanteru, 6 zlatnih i 2 srebrne medalje na AWC-u 2021. te 2 zlatne medalje na AWC-u 2022., uključujući syrah i rose. Enolog vinarije je agronom Kristijan Raguž.


Na nedavnoj radionici u Češkom domu u Zagrebu, vođenoj od strane sommeliera Darka Lugarića, kušali smo osam vina:

  1. Žilavka 2022.

  2. Rose Signorina 2022. (blatina i 5% plavke)

  3. Žilavka Artera selekcija 2022.

  4. Chardonnay 2022.

  5. Blatina Vionica 2019.

  6. Syrah 2018.

  7. Cabernet Sauvignon 2020.

  8. Blatina barrique Veteribus 2018.


Žilavka Artera selekcija 2022, predstavila se kao izborna berba iz vinograda starih 77 godina s Pjanih brda. Boja je zlatno žuta s zelenim tonovima, ima izbalansirane kiseline i intenzivno herbalne arome, uključujući mirise smilja, graška i limuna. Vino je bilo macerirano 13 sati, a zatim odležavalo osam mjeseci u drvu s redovitim miješanjem.


Chardonnay 2022 ima kristalno čistu, zlatno žutu boju i intenzivan miris koštunjičavog voća i badema. Vino je odležavalo osam mjeseci u drvu, što mu je dalo blagu maslačnost, ali je dobro izbalansirano.


Cabernet Sauvignon 2020 ima živo ljubičastu boju s mirisima bobičastog voća, mente i paljenog drva. Vino je snažnog tijela, kompleksno i mineralno, sa slanim notama, dok su tanini prisutni, ali će se vjerojatno izgladiti s godinama stajanja.


Blatina barrique Veteribus 2018 najnagrađivanije je vino na festivalima te se smatra jednim od najboljih crnih vina u Hercegovini. Sastoji se od 85% blatine i 15% cabernet sauvignona, a miris je bogat crnim bobičastim voćem, suhim šljivama, cimetom i duhanom. Vino je slasno, mineralno i ekstraktno te pokazuje izrazite teroarske karakteristike.


Zaključak prezentacije je da je vinarija Rubis ozbiljan igrač na tržištu te da svojim izvrsnim vinima nameće visok profesionalni standard. Svakako preporučamo kušati.


---

Tekst: Vjeko Madunić

Pripremila: Irena Lučić, diWine Criatia

Foto: Marko Čolić

Comentários


bottom of page