top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Green Angus - revolucija steakova


Krajem lipnja posjetili smo prvu farmu Green Angusa i sudjelovali na revolucionarnom eventu u vinariji Tomaz. Riječ je o predstavljanju Murari Green Angus projekta, odnosno, o Black Angus govedima koji se hrane konopljom.


Hemp Histrica, uzgoj konoplje
Hemp Histrica, uzgoj konoplje

Tvrtka Hemp Histica u selu Murari podno Motovuna, posjeduje farmu na kojoj uzgaja konoplju. Uz uzgoj konoplje uzgajaju i Black Angus goveda koja su vlasnic uvezli od licenciranih irskih uzgajivača. Radi se o najvećoj farmi Black Angusa u Istri i o jedinoj farmi u svijetu koja je u prehranu svojih goveda uvela konoplju.



Imamo dvjestotinjak grla, od toga su većinom Black Angusi, a imamo i istarske boškarine i magarce s kojima smo prvobitno krenuli. Uz standardnu prehranu, većinski dio nadohrane radimo s konopljom što je prema prvim analizama pokazalo jako pozitivni utjecaj na kvalitetnu i nutritivnu vrijednost mesa.“ - pojasnila je direktorica farme Rafaela Babić.


Idejni začetnik cijelog projekta i stručni savjetnik Karlo Kovačić istaknuo je kako je riječ je o projektu na svjetskoj razini jer, koliko znaju, nitko u svijetu goveda ne hrani konopljom. „Krenuli smo s idejom da pokušamo revitalizirati stočarstvo u ovim našim krajevima. Odlučili smo s konopljom razvijati gastronomiju. Uključivanjem konoplje u prehranu grla pokušat ćemo dobiti veću koncentraciju omega 3 masnoća i tako povećati kvalitetu mesa. S obzirom da konoplja ima veliki proteinski udio u biomasi, utjecat ćemo na  sam razvoj strukture mesa. Krajnji cilj ovog projekta je terapeutsko meso.“, kazao je Kovačić.


Ova priča predstavlja spoj tradicionalne izvrsnosti Black Angus pasmine i suvremenih metoda uzgoja koje koriste industrijsku konoplju kao ključnu komponentu prehrane goveda. Rezultat toga je meso iznimne kvalitete, bogatog okusa i visoke nutritivne vrijednosti. Cijela proizvodnja odvija se u Istri, podno Motovuna u malom mjestu Murari. Jedna od ključnih karakteristika mesa Black Angusa je mramornost, odnosno izbalansirana količina intermuskularnog masnog tkiva koja mesu pruža sočnost i bogat, maslačan okus. Provedenom analizom pokazalo se da je meso goveda hranjenog konopljom još bogatije Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama čime ono postaje još bogatije nutritivnim vrijednostima. Uzgoj Black Angus goveda hranjenih konopljom osigurava ne samo visokokvalitetno meso, već i etički održiv pristup poljoprivredi. Goveda su velik dio godine na slobodnoj ispaši, hrane se prirodnom travom, žitaricama i konopljom, što osigurava idealni balans okusa i teksture, a istovremeno doprinosi očuvanju okoliša. Cijeli projekt i podršku od samoga početka pružila je i Agencija za ruralni razvoj Istre AZZRI, pogotovo oko posebnih rezova steakova.


Klaudio Tomaz sa suprugom
Klaudio Tomaz sa suprugom

Nakon kratkog posjeta farmi uputili smo se prema istarskoj vinariji Tomaz. Otvorena u listopadu prošle godine, osim vrhunskim vinima može se pohvaliti ukusno uređenim, modernim interijerom i zapanjujućim pogledom na pitoreskni Motovun. Upravo su rijeka Mirna, istarsko tlo i motovunske šume bile inspiracija i razlog specifičnosti vina Tomaz koja su rezultat predanog rada, ljubavi i odricanja cijele obitelji.


Chef David Skoko od samih je početaka podržao Green Angus projekt
Chef David Skoko od samih je početaka podržao Green Angus projekt

Renomirani hrvatski chef David Skoko pripremao je večeru od 4 slijeda u kojoj je cilj bio sljubiti steakove Black Angusa s teranima vinarije Tomaz. Nakon izvrsnog carppacia posluženog uz pjenušac, uslijedio je prvi slijed - Green Frikando sa skutom u kombinaciji s laganim pjenušcem Pier blanc de noir. Zatim je poslužen Green Denver steak s fažoletima koji je nadopunjavao delikatni Rose teran Flaminio 2023. Green Pikanja s radičem i teran Barbarossa 2020 bili su treći slijed, a večera je završila Green Entractom s melanzanom i teranom Superior 2020.





Meso je bilo pripremljeno na vrlo jednostavan način i u svojim prirodnim aromama, a degustaciju mesa doživjeli smo jednako životopisno kao i degustaciju vina. Svaki nam je slijed pokazao kako pričamo o zaista kvalitetnom mesu.


Ukusno i modreno uređen interijer vinarije Tomaz
Ukusno i modreno uređen interijer vinarije Tomaz

Ovo je jedan korak prema naprijed, nikad još realiziran. Omogućavanje konoplji da svojim konzumentima pruži svoj maksimum kroz pozitivne masnoće u mesu. Ja sam samo zagrebao po površini ovog projekta i danas smo napravili pretpremijeru kušanja tog mesa koje se još uvijek na tržištu nikad nije pojavilo, nigdje u svijetu.“, uzbuđeno je izjavio chef David Skoko koji na projektu surađuje od samih početaka.



Ovo je čvrsti korak prema mijenjanju gastronomske ponude u Istri i ostatku Hrvatske, a Hemp Histica postala je pravi svjetski pionir u otkrivanju uključivosti konoplje u unapređenje kvalitete mesa Black Angus goveda.


---

PR: Andrea Pančur

Foto: Creative studio Mosaic, Irena Lučić

Pripremila: Irena Lučić, diWine Croatia

 

Comments


bottom of page