top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Čarobna Moslavina i sva njena vina


U sklopu tradicionalne kutinske izložbe vina pod nazivom MoslaVINA, održano je nekoliko prvoklasnih radionica sljubljivanja hrane i vina. Jedna od njih dogodila se u vinariji Trdenić, gdje su sljubljena tradicionalna moslavačka jela s autohtonim sortama moslavačkog vinogorja, uz naglasak na sve popularniji škrlet. „Škrlet Garden Dream“ - kako je glasio naziv radionice - u potpunosti je opravdao svoj naziv. Što zbog savršenstva sljubljenih sljedova, što zbog fantastičnog jazz dua, što zbog "pogleda od milijun dolara" kakvog se ne bi posramila niti jedna otmjena europska destinacija. Nije stoga ni čudo što je ovo događanje privuklo brojne znatiželjne posjetitelje i zaljubljenike u dobru kapljicu i pritom nadmašilo sva njihova očekivanja.


Moslavina je mala vinska regija koja ima strašan potencijal, ne samo u sorti škrlet već i u puno drugih sorti poput pinota, rizlinga i traminca. Zbog terroira koji može pružiti svježa ljetna vina, predstavlja izvrsno okružje za proizvodnju pjenušaca i rose vina, ali i za ozbiljna, odležana vina. Širina koju u vinskom pogledu pruža Moslavina jedinstvena je u Hrvatskoj. Stoga svi vinoljupci koji posjete Moslavinu i kušaju moslavačka vina i naša tradicionalna jela ostanu iznenađeni potencijalom, kvalitetom i širinom eno-gastro ponude.“ - ističu Tomislav i Krešimir Trdenić, složna braća koja već dugi niz godina uspješno vode ovu moslavačku vinariju, a ove su večeri bili u ulozi domaćina.


Sljubljivanje moslavačkih vina i tradicionalnih zalogaja vodio je poznati sommelier Tomislav Jakopović, koji nas je na edukativan i zabavan način vodio kroz degustaciju te nam tako približio moslavačka vina i njihove tajne. Na meniju su se našla jela zanimljivih naziva poput "Gic gic kanapea", "Moslavačke krumpir-juhe", "Širokih rezanaca u bećarskom paprikašu", "Lungića Veselog Moslavca" te nezaobilazna domaća štrudla od jabuka s makom.


Pjenušac Trdenić, te mirni škrleti Florijanović, Belajec i Iconic by Lagena Winery bili su glavne vinske zvijezde ove čarobne večeri. "Današnja eno-gastro manifestacija predstavlja pozornicu, odnosno izlog jedne od najznačajnijih hrvatskih vinskih destinacija. Sorta škrlet pokazala je još jednom svu svoju raskoš." - istaknuo je Tomo Jakopović i pritom nas podsjetio na bogatstvo same sorte i njenu aromatsku raznolikost i okusom značajnu vrijednost. Naglasio je još i kako sorta škrlet mora ostati autentična i domicilna u Moslavini.


Jedan od gostiju, poznati bloger i gastro influencer, Domagoj Jakopović–Ribafish prisjetio se vremena dok se škrlet uparivao sa šaranom na rašljama, te je pohvalio poseban ugođaj dobrodošlice koju pružaju domaćini i izrazio svoje oduševljenje „Škrlet Garden Dreamom": "Spoj hrabrosti, prirode i kvalitetnih vina rijetko gdje uspijeva, no ovdje u srcu Moslavine, u ambijentu Vinarije Trdenić mogao bih uza sve to svaki dan gledati zalazak sunca."


Vinski znalac i pisac Ivo Kozarčanin istaknuo je kako je Moslavina senzacionalna vinska regija koja - iako u svjetskim i hrvatskim razmjerima jako mala - kao glavne adute ima tri nevjerojatno lijepe sorte koje uspijevaju upravo ovdje. Prva od njih je škrlet, sorta ogromnog potencijala, koja može dati vina različitih stilova - od pjenušaca, preko mladih lepršavih vina, do odležanih, maceriranih i predikatnih vina. Druge dvije sorte, moslavac i dišeća ranina, također su vrijedne spomena te se nadamo njihovoj većoj valorizaciji u budućnosti.


Ako uistinu postoji "američki san" (što nismo provjerili) - njega morate potražiti u Americi. No, sigurni smo da postoji "moslavački san", a njega potražite u vrtu vinarije Trdenić. Nećete požaliti!


---

Tekst: PR vinarija Trdenić & Irena Lučić, diWine Portal

Foto: TZ Kutine

Comentarios


bottom of page